cultura

cultura

Troben una trentena d'objectes del segle III aC a Avinyonet del Penedès

Les troballes s'han realitzat a l'assentament ibèric del Turó de la Font de la Canya

Arqueòlegs de la UB ha descobert àmfores i una estatueta d'argila

L'equip d'arqueòlegs que treballa des del mes de febrer a l'assentament ibèric del Turó de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, ha trobat més de trenta objectes del segle III abans de Crist dins d'una de les més de quatre-centes sitges que conformen el jaciment. Són un conjunt de materials relacionats amb l'agricultura com ara àmfores, una tanagra (una estatueta d'argila) i vassets de fireta que s'haurien utilitzat en un ritual de caràcter religiós relacionat amb les divinitats femenines, segons ha explicat el codirector de les excavacions, Dani López. Els treballs a la zona formen part d'un pla d'ocupació de la Generalitat que va començar al febrer i s'allargarà fins a l'agost, i està a càrrec d'un grup d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona.

El jaciment data entre els segles VII i III aC i la seva peculiaritat és que està compost per més de quatre-centes sitges que s'utilitzaven per emmagatzemar cereals. Una de les troballes més importants que s'han fet darrerament al jaciment és la descoberta dels més de trenta objectes relacionats amb l'agricultura en una de les sitges de l'assentament de dos metres de profunditat. Dani López ha afirmat que és “excepcional” trobar aquests tipus d'objectes en un jaciment com el d'Avinyonet, ja que són objectes propis de jaciments de ciutats més grans. Es tractaria d'un conjunt d'objectes utilitzats en “algun tipus de ritual de caràcter religiós” celebrat en alguna “intersecció comercial”, segons ha especificat el codirector dels treballs. A més, Dani López ha afegit que el ritual estaria relacionat amb la deessa de l'agricultura, Demèter.

Un espai “complex”

Les excavacions que s'estan duent a terme al jaciment penedesenc des del mes de febrer han permès treballar a les zones de l'hàbitat de l'assentament i s'ha descobert que és un espai “complex” i que conté elements com ara “clavegueres que estaven relacionades amb les activitats que es desenvolupaven al jaciment”, ha dit López. A més, també s'han pogut excavar vint noves sitges; així, fins ara se n'han excavat 130 de les més de quatre-centes que hi ha al jaciment.

Exposicions

El codirector dels treballs ha destacat que l'objectiu d'aquestes excavacions és que en un futur el jaciment pugui ser visitable i es puguin fer exposicions temporals amb els materials trobats un cop s'hagin estudiat i classificat. Els diners aportats per la Generalitat en la campanya d'excavació dels anys 2010 i 2011 és de 37.000 euros. Des de l'inici de les excavacions al jaciment l'any 2000 fins a l'actualitat s'han destinat 116.000 euros de recursos econòmics a l'assentament.

LA XIFRA

116.000
euros
és la quantitat invertida en l'excavació del jaciment d'Avinyonet des de l'any 2000 fins a l'actualitat.

LA FRASE

Els objectes trobats es devien haver utilitzat en algun tipus de ritual de caràcter religiós
Dani López
Codirector de les excavacions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona