Cultura

Crítica

música

Decibels enmig de les vinyes

A la falda nord de l'Albera, enmig de les vinyes del castell de Valmy i mirant cap a les platges sorrenques d'Argelers, l'edició 2011 del festival Les Déferlantes ha superat totes les expectatives d'assistència. La primera vetllada, el 9 de juliol, amb el rockers texans ZZ Top com a caps de cartell, va haver-hi penúria de Deferloo –la moneda pròpia del festival– i es va haver de recórrer als euros de sempre. ZZ Top actuaven els últims, a dos quarts d'1 de la nit, amb sis grups teloners de luxe, però quan van sortir els barbuts rockers –Billy Gibbons (guitarra) i Dusty Hill (baix)– les hores d'espera ja no existien. El bateria Frank Beard (beard, per barba en anglès) és evidentment l'únic no barbut del grup. ZZ Top no només fa un blues hard-rock que omple de satisfacció els més puristes; també hi posen la distància i l'humor de la seva mirada sobre la pròpia imatge: mantells de vellut carregadíssims de brodats, barrets ostentosos, guitarres estrafolàries i uns passos d'escenografia minimalistes però efectius.

El dia 11, a les deu de la nit; després de la primera reacció d'incredulitat del públic davant d'aquell homenot amb panxa que es bellugava enmig d'un escenari que semblava massa gran per a ell, Joe Cocker va anar creixent en cada cançó. Amb up where we belong o You can leave your hat on, Cocker va alternar els temes més melodiosos que l'han convertit en l'autor d'èxit de bandes sonores de pel·lícules tan llefiscoses com An Officer and a Gentleman, o tan suggestives com 9½ Weeks, combinant-ho amb temes al més pur estil rhythm and blues de les seves versions de Come together o With a little help from my friends, peça que el va fer conèixer al gran públic el 1969 a Woodstock. Més de 40 anys després, a Argelers, amb decibels i emoció enmig de les vinyes, Cocker i ZZ Top van demostrar que continuen entre els grans, amb capacitat d'atraure un públic que va des d'adolescents fins a jubilats eixerits, i que no passa res si es té un xic de panxa.

Les Deférlantes
Concerts: ZZ Top i Joe Cocker.
Dies 9 i 11 de juliol, Argelers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Art de fa 12.000 anys al jaciment de Simanya Gran, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Matadepera
Música

Marco Mezquida inaugura l’Istiu de Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries
guardó

‘Maria CHOIR’, menció honorífica als premis S+T+ARTS

Barcelona
televisió

La majoria de pèrits conclouen que hi ha “diferències essencials” entre ‘OT’ i ’Eufòria’

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

Una vintena de companyies passaran pel FITAG

GIRONA

La novel·la ‘Aterratge’ d’Eva Piquer guanya el Premi Literari ‘El Setè Cel’

salt
MÚSICA

Record d’ocupació en la vintena edició de l’(a)phònica

BANYOLES
món editorial

Joan Abellà deixarà Enciclopèdia Catalana al desembre

Barcelona
cultura

Mucha Muchacha i Los Voluble obren la 27a Fira Mediterrània, i posa el focus en la dissidència

Manresa