cultura

música

Editen l'obra simfònica del compositor Joan Guinjoan

El segell Columna Música ha posat a la venda els dos primers CD i hi ha inclòs llibrets amb textos informatius sobre l'autor, nascut a Riudoms l'any 1931

El segell Columna Música ha editat els dos primers CD amb l'obra simfònica de Joan Guinjoan (Riudoms, 1931), l'autor “d'una de les músiques més personals i característiques de l'anomenada Generació del 51”, tal com apunta el musicòleg José Luis Téllez en el llibret que acompanya l'esmentat material discogràfic.

Les obres Fanfarria i Trencadís, que obren l'àlbum, van ser enregistrades l'any 2000 en el concert que va oferir l'Orquestra Simfònica de Barcelona a l'Auditori, mentre que el concert per a violí i orquestra va ser gravat en directe per Ràdio Liege el 1986. Archipiélago, l'obra que tanca el disc, va ser enregistrada el 2003 a l'auditori Alfredo Kraus de Las Palmas de Gran Canaria durant el concert que va oferir la Bruckner Orchetra Linz. En el segon disc, Columna Música h i ha incorporat 3 composicions simfòniques que “representen fidelment l'accés a la plena maduresa, com a compositor, del mestre català”, diu la carta de presentació. Ab Origine “resulta crucial”, i les altres dues –Trama i Concert per a Piano i Orquestra–, daten d'un mateix pletòric moment que els experts situen entre el 1982 i el 1983. El pianista Miguel Ituarte i l'Orquestra Simfònica de Barcelona interpreten les obres.

La particular destresa de Guinjoan

El musicòleg José Luis Téllez retrata Joan Guinjoan com un compositor que “ha estat en contacte amb totes les músiques”, i recorda: “Durant la seva trajectòria ha tocat en cafès i braseries. Ell mateix ha compost tangos i txa-txa-txa, ha exercit la direcció i ha creat el grup Diabolus in Musica, amb el qual ha estrenat infinitat d'obres d'autors espanyols, catalans i estrangers”.

José Luis Téllez ha destacat la capacitat de Joan Guinjoan “de desenvolupar un llenguatge arrelat a la tradició més especulativa i, alhora, arrelat també en la música industrial massiva o en el folklore autòcton”, i en aquest sentit la qualifica d'“aposta arriscadíssima”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.