Cultura

La mineria té nou museu

Un centre explica la llarga història de la mineria al Priorat, en actiu fins al 1972

De la conca minera del Priorat només es pot visitar un tram de la Mina Santa Eugènia

Una dècada ha trigat el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat a enllestir el projecte per divulgar els 3.000 anys de la història de la mineria del plom a la comarca. Aquest estiu han entrat en funcionament les últimes naus del complex que faltava rehabilitar com a centre d'interpretació, uns treballs que han costat 564.000 euros, la meitat provinents dels fons europeus Feder. Els treballs han consistit a instal·lar a les dues naus de l'antiga foneria una exposició on es recrea, amb l'ajut d'un audiovisual, el treball que s'hi feia de transformació de la galena en plom. A l'altra nau s'ha col·locat una exposició, que també inclou un audiovisual, que fa un recorregut per la història de la conca minera del Priorat. Annexa a aquestes naus, s'ha construït una recepció de visitants. A l'antiga recepció, que estava situada als tallers on es reparava la maquinària de les mines, hi ha ara una exposició permanent que explica l'activa vida social de la colònia minera on vivien els treballadors, i que s'ha muntat en bona part gràcies als objectes que hi han aportat els veïns de Bellmunt.

Amb les obres, el museu espera que augmentin els 12.000 visitants anuals que rep, explica Gemma Barceló, coordinadora del museu, que gestiona el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Mnactec). El conjunt minerometal·lúrgic de la Mina Eugènia, que és l'única que es pot visitar (en concret, un tram de 700 metres de galeries situades a 35 metres de profunditat), va estar en actiu fins a l'any 1972. Durant el segle XX, el Priorat va ser un dels centres miners més importants de Catalunya i el primer en l'explotació de galena, mineral de plom. La conca minera s'estén entre els termes de Bellmunt i el Molar, amb una vintena de mines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA