Altres

L'orquestra il·limitada

L'Orquestra de Cambra de l'Empordà, creada avui fa 22 anys, ofereix uns 160 concerts l'any, la majoria dels quals tenen lloc en localitats de Catalunya

L'orquestra fa una mitjana de 160 concerts a l'any i ara ja està a prop dels 2.800 concerts

El 30 d'agost del 1989, avui fa per tant 22 anys, es va constituir legalment la Fundació Orquestra de Cambra de l'Empordà, i va començar així un nou projecte musical que, com a balanç d'aquestes dues dècades, presenta unes dades excepcionals: l'única orquestra de corda estable i professional que funciona actualment a Catalunya fa una mitjana de 160 concerts l'any, i en tots aquests anys, doncs, ja n'ha fet gairebé 2.800. L'Orquestra de Cambra de l'Empordà (OCE), que té la seu a Figueres i és dirigida per Carles Coll, està formada per catorze músics procedents de Catalunya, l'Estat francès, Itàlia, Armènia, Rússia i Taiwan, entre d'altres. L'important ritme de concerts i assajos fa imprescindible una plantilla de músics contractats, donats d'alta a la Seguretat Social i amb el pertinent mes de vacances, que l'OCE reparteix habitualment amb 15 dies a finals de setembre i 15 dies més per carnaval.

Tot i estar molt arrelada al seu territori, l'Empordà, l'OCE té també una important vocació internacional, i ha ofert concerts en un total de 45 països dels cinc continents, l'últim dels quals ha estat Cap Verd, on té previst tornar el juny vinent. Abans, a l'abril, actuarà a Bèlgica i Luxemburg. Durant aquests 22 anys, l'OCE ha tocat a la Xina, al Líban, a l'Argentina, als Estats Units, a Síria, a Singapur i gairebé a tot Europa, sempre incloent en els seus programes música de compositors catalans.

Guardonada el 1992 amb el Premi Nacional de Música, l'OCE també ha actuat en els principals festivals catalans i estatals, però tot i així no sembla que sigui la seva prioritat: en realitat, el que defineix millor l'OCE són les seves actuacions constants en pobles petits i mitjans, especialment de l'Empordà, però també de la resta de Catalunya. Amb programes tan variats com ara De Mozart a Beatles, Tocats per Broadway –amb la cantant Montserrat Cristau–, Concert Sinatra –amb Xavier Piqué– i Cançons de la Cançó –amb Joanjo Bosk–, sense oblidar la seva col·laboració en el Simfònic de Lax'n'Busto, l'OCE ha tocat en els escenaris més diversos de tot el territori català, amb una clara voluntat de divulgació. “La meva filosofia és que la gent s'ho passi bé en els nostres concerts, i que, al final, digui: «Si això és música clàssica, jo m'hi apunto»”, afirma Carles Coll amb un convenciment absolut sobre quines han de ser les prioritats de l'orquestra. De fet, si l'orquestra té tants concerts diferents, és per poder tornar any rere any al mateix poble i oferir-hi propostes variades que evitin la sensació de repetició en els assidus. L'OCE pot actuar en pobles petits on rarament ho fa cap més orquestra gràcies als seus patrocinadors públics i privats. “Només volem que, malgrat les retallades, les institucions continuïn pensant que el nostre projecte val la pena”, remarca Carles Coll. Avui mateix, l'OCE actua a Bellcaire d'Empordà, on interpretarà els clàssics del teatre musical de Tocats per Broadway, a la plaça dels Comtes (21 h). Diumenge vinent actuarà a l'església de Santa Maria de Cadaqués, i l'endemà portarà el seu Concert Desconcertant a Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat. El Desconcertant obre noves perspectives per a l'orquestra, ja que s'intercalen històries i gags entre les peces musicals, amb la direcció escènica de Jordi Cardoner, sense que els músics pretenguin en cap moment ser actors, però transgredint amb simpatia totes les convencions del músic orquestral. Aquesta experiència ha anat tan bé, que l'OCE ja prepara un Desconcertant 2, amb un treball més acurat d'il·luminació. L'OCE és també la base de l'Orquestra Filharmònica de Catalunya, i entre els seus projectes immediats hi ha la potenciació dels Amics de l'OCE, a partir de totes les persones que la segueixen tant en els concerts com a Facebook, on ja té 3.800 amics. L'OCE vol premiar els seguidors més fidels amb descomptes en les entrades, discos a preu de cost, etc.

Nou disc mozartià

L'OCE ha editat una quinzena de discos i cinc DVD, i ara prepara la publicació en CD i DVD del Rèquiem de Mozart que va gravar per Setmana Santa al Teatre de Roses, amb la Polifònica de Puig-reig.

LA XIFRA

45
són els països
en què ha actuat l'Orquestra de Cambra de l'Empordà al llarg dels seus 22 anys d'història. L'any vinent visitaran Bèlgica, Luxemburg i Cap Verd.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona