Decisió arqueològica
Les restes de la vil·la romana de la Sagrera es desmuntaran, però el mosaic trobat al recinte es restaurarà i s'exposarà al barri
Les restes de la vil·la romana termal (en ús fins als segles IV-V) trobada el mes de juliol al barri barceloní de la Sagrera, a la zona del Pont del Treball Digne, seran desmuntades en les pròximes setmanes, segons va anunciar ahir el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament, Jaume Ciurana. Els únics objectes que es conservaran físicament d'aquesta troballa, descoberta amb motiu de les excavacions per les obres del TAV, són el mosaic d'opus tessellatum i les restes de pintura mural del sòcol. El mosaic, que ocupa 50 m², però que està en molt males condicions de conservació, es restaurarà i s'exhibirà en un espai per determinar del barri de la Sagrera. Un dels llocs que es barallen per exposar el mosaic, va dir Ciurana, seria la mateixa estació del TAV.
Aquesta decisió respon, segons els responsables municipals, als informes emesos pels arqueòlegs del Servei d'Arqueologia de la Generalitat i pels del Museu d'Història de Barcelona (Muhba). El Departament de Cultura de la Generalitat n'ha autoritzat el desmantellament. “La decisió dels arqueòlegs ha estat per damunt de totes les consideracions”, assegura Ciurana. Els tècnics han pres la decisió perquè consideren que el jaciment arqueològic té un “valor documental de gran importància, però no té valor patrimonial ni monumental, llevat del mosaic”.
L'arqueòleg del Muhba Josep Pujades ho corrobora: “Pensem que la preservació del conjunt no és necessària. El problema l'hauríem tingut si els murs fossin de metre i mig o tinguéssim columnes”.
A partir d'aquí, el que sí es procedirà a realitzar amb la màxima celeritat possible és una memòria científica, que inclourà tots els estudis sobre el terreny. Es farà una publicació en tres idiomes (català, castellà i anglès) tant en suport imprès com digital.
A més de l'exhibició física del mosaic, es farà una reconstrucció en 3D de les restes i una maqueta amb l'estat actual del jaciment i una altra amb una restitució hipotètica de la vil·la. El complex, de 1.000 m², estava dedicat a l'explotació agropecuària, però tenia una àmplia zona termal.
Els responsables municipals han recordat que, encara que els arqueòlegs haguessin aconsellat el manteniment de les restes al seu lloc, no hauria afectat de manera significativa els treballs de construcció del pas del TAV per la Sagrera. L'espai del jaciment ocupa el que ha de ser un tram del vial d'accés, que només caldria haver corregit uns metres.