cultura

Quadern d'art

L'anomenat Tapís de la Creació és un objecte excepcional de l'edat mitjana catalana, la flor més envejada del tresor de la catedral de Girona

El brodat de la creació

El brodat de
la creació potser
és l'obra més important de les que es conserven del romànic català

El 28 de setem­bre es pre­sen­tarà a Girona (al casal Bisbe Car­tanyà), en presència del bisbe Pardo, un lli­bre del Dr. Manuel Castiñeiras, pro­fes­sor d'art medi­e­val de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona i antic con­ser­va­dor d'art romànic del MNAC, sobre el bro­dat gironí cone­gut popu­lar­ment com a Tapís de la Cre­ació. És un tei­xit de gran for­mat (3,58 x 4,50 m), del qual només s'ha con­ser­vat una part, una peça excep­ci­o­nal de l'edat mit­jana cata­lana i la flor més enve­jada del tre­sor de la cate­dral de Girona. Repre­senta una gran escena de la cre­ació pre­si­dida per la majes­tat divina i envol­tada d'ele­ments que es refe­rei­xen a les per­so­ni­fi­ca­ci­ons de l'any, dels mesos i de les esta­ci­ons, acom­pa­nya­des del Sol i la Lluna, els rius del paradís, els vents i una repre­sen­tació de la història de la invenció de la Vera Creu. Un terç de la part baixa del tei­xit s'ha per­dut, però la recons­ti­tució per­met d'ima­gi­nar les mides ori­gi­nals (4,80 x 5,40 m).

El bro­dat de la cre­ació pot­ser és l'obra més impor­tant de les que es con­ser­ven de l'art romànic català, i per això té una bibli­o­gra­fia molt extensa entre la qual recor­da­rem els estu­dis del mala­gua­nyat pro­fes­sor Pere de Palol, que ja des dels anys cin­quanta del segle XX va fer conèixer aquesta obra en els àmbits eru­dits de l'estran­ger. El pro­fes­sor Castiñeiras ja havia dedi­cat subs­tan­ci­als estu­dis al tapís gironí i ara ens ofe­reix les seves con­clu­si­ons a El Tapís de la Cre­ació (publi­cat per Capítol Cate­dral de Girona), un lli­bre eru­dit, però alhora pla­ner que esde­vindrà una referència.

El lli­bre té tres parts: la pri­mera refle­xi­ona sobre la importància i la funció dels bro­dats i domas­sos de l'edat mit­jana, com a imatge del món, com a draps litúrgics i com a tècnica feme­nina. Efec­ti­va­ment, sovint s'ha con­si­de­rat que les dones artis­tes de l'edat mit­jana es dedi­ca­ven prin­ci­pal­ment a tre­ba­llar el tei­xit o a il·lumi­nar manus­crits en els mones­tirs. Pro­ba­ble­ment, però, les dones, a més d'aques­tes acti­vi­tats, també inter­ve­nien en altres pro­duc­ci­ons artísti­ques.

En la segona part l'autor ens explica el pro­grama ico­nogràfic del bro­dat: la roda de la cre­ació i el Déu cos­mocràtor, amb la sanefa del temps, expli­cats com a resul­tats d'una alta cul­tura eclesiàstica plena de conei­xe­ments sobre el món antic, que Manuel Castiñeiras sem­pre ha situat en els ambi­ents cul­tes de l'aba­dia de Ripoll. La part del tapís que repre­senta la lle­genda de la Vera Creu s'ha de lle­gir, segons Castiñeiras, com una car­to­gra­fia de la història de la sal­vació.

En la ter­cera part l'autor s'arrisca a refle­xi­o­nar sobre la funció i el sig­ni­fi­cat del bro­dat gironí; pro­posa hipòtesis molt noves i intenta situar cro­nològica­ment el lloc de fabri­cació i les cir­cumstàncies que van fer encar­re­gar aquesta obra. Es trac­tava d'un domàs o vel de tem­ple des­ti­nat a ser pen­jat i exhi­bit en moments par­ti­cu­lars de la litúrgia de la cate­dral de Girona. Cons­ta­tant les simi­li­tuds entre la ico­no­gra­fia del bro­dat i la de certs pavi­ments de mosaics medi­e­vals, l'autor pro­posa que es podria trac­tar d'una catifa per ser des­ple­gada en certs moments litúrgics par­ti­cu­lars. La tècnica del bro­dat, però, no hau­ria permès que es caminés gaire al damunt del tei­xit. Segur que es dis­cu­tirà molt sobre aquesta hipòtesi en què creu l'autor.

Una obra de les dimen­si­ons, la com­ple­xi­tat i l'ambició del bro­dat de la cre­ació deu haver cor­res­post a un encàrrec molt impor­tant i a un con­text històric ben precís. Castiñeiras ha ela­bo­rat una hipòtesi d'inter­pre­tació del lloc de pro­ducció i dels fets que van acom­pa­nyar-la. El bro­dat podria haver estat ela­bo­rat a Girona a l'època del bisbe Ber­nat Umbert (1094-1111), pot­ser al mones­tir femení de Sant Daniel amb models pro­ce­dents de la col·legi­ata de Sant Feliu de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.