cultura

Comiat tranquil

Les colles de Valls acaben la temporada a Vila-rodona tot pensant com serà la propera

La Vella aposta per la continuïtat, mentre que la Joves dubta

Les esperancesde la Vella són poder convertir el seu 3 de 9 en un projecte de castell de 10

Continuar o canviar... Les colles de Valls van posar ahir el punt final particular a la temporada castellera 2011. Ho van fer com és el costum dels últims anys, a Vila-rodona, en una actuació que, depèn de com s'hi arribi, serveix per disparar l'última bala en forma d'intent sonat o per passar el tràmit i fer pujar gent poc habitual.

La diada de la Fira de Vila-rodona d'ahir va ser de format lleuger i és que, tot i que durant la setmana s'havia especulat que la Colla Vella hi podria intentar el 4 de 9 net, un castell que es va treure de la màniga per Santa Úrsula, on va protagonitzar un intent que no va tocar vores i que, amb un parell de setmanes més d'assaig, hauria pogut tenir corda. Però el cap de colla dels rosats, Manel Urbano, descartava qualsevol temptativa moments abans de començar l'actuació d'ahir; “no hem tingut les sensacions adequades per tirar un castell d'aquesta importància i creiem que és millor acabar la temporada sense ensurts que no toquen”, explicava a aquest mitjà. Urbano continuarà l'any que ve al capdavant de la Vella dels Xiquets de Valls, amb l'objectiu “de recollir els fruits de la bona feina feta enguany” i l'esperança de poder-se presentar al concurs de Tarragona “amb una gamma de castells digna del certamen”. En aquest sentit, les esperances de la colla són poder convertir el seu 3 de 9, molt alleugerit respecte al d'altres anys, en un projecte de castell de 10 de plenes garanties. Ahir, a la plaça dels Arbres, la Vella va segellar la seva última aparició del curs descarregant el 5 de 8, el prototip del majúscul 5 de 9 que va descarregar per Santa Úrsula i que és la seva millor consecució de l'any. El seu triplet va arrodonir-lo amb el 3 de 8 i el 4 de 8 i el pilar de 6. La Vella acaba moderadament satisfeta i fent confiança en la feina feta pel seu equip tècnic.

A l'altre costat de la plaça, en el rotllo de la Colla Joves s'hi respirava un estat d'ànim molt diferent. Els camises vermelles són en el dia d'avui un col·lectiu desanimat i confús. Els resultats no hi han acompanyat i, acceptant que les lesions d'alguns dels seus puntals en moments clau els han perjudicat, la veritat és que la colla va abaixar ahir el teló a una temporada molt decebedora en tots els sentits.

Pensant en l'any vinent

Joan Barquet, un brau casteller de tronc, va assumir el lideratge de la colla conscient “que no seria fàcil, perquè canviar les inèrcies és sempre complicat, però la cosa és molt clara: o canviem la nostra manera de treballar i de compromís o no ens en sortirem”. Barquet vol continuar la temporada que ve, però determinats sectors de la colla estan proposant noms d'altres castellers il·lustres (el de Pere Rico, que ja havia estat cap de colla, és el que més sona) per ser-ne l'alternativa. Ahir, la Joves va firmar una actuació de tràmit amb el 3 de 8 com a millor castell. Per cert, l'actuació d'ahir es va haver de fer sota un cel amenaçador que va deixar algunes gotes en alguns moments i amb les colles castelleres actuant al costat, gairebé a tocar, d'alguns dels últims models de maquinària agrícola exposats en la fira.

Diada a Terrassa

D'altra banda, al municipi de Terrassa, en la diada dels Castellers de Terrassa, que es va haver de celebrar sota cobert a causa de la pluja, els Bordegassos de Vilanova van descarregar el 4 de 8 per segona vegada aquest any però van haver de desmuntar el 3 de 8. Per la seva banda, els Castellers de Sabadell van firmar-hi la millor actuació de la temporada tot acompanyant el 4 de 8 del 2 de 7, un castell aquest últim que també es van apuntar els Castellers de Terrassa, la colla amfitriona, la qual, però, durant la festa d'ahir no va poder aspirar a castells de vuit pisos.

Vila-rodona
Plaça dels Arbres Diada de la Fira de Vila-rodona
Vella dels Xiquets de Valls:
3/8, 5/8, 4/8, P/6
Joves Xiquets de Valls:
4/8, 3/8, 4/7a, vano de 5
Derbi barceloní a Terrassa
La progressió dels Castellers de Barcelona en les últimes setmanes fa que comenci a ser creïble el seu possible intent de 4 de 9 a Terrassa, en l'última diada de l'any. Caldrà veure si els Castellers de Sants, que també hi seran, accepten el repte i s'obsequia l'afició amb un derbi barceloní, apassionant i fora de casa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES