cultura

Cartes inèdites de Carles Riba

Un assaig sobre Carles Riba, fruit de la casualitat i de l'estudi, va guanyar ahir el 28è Premi Josep Vallverdú, el principal guardó de la Nit Literària de Lleida i dotat amb 9.000 euros. L'autor és el professor, traductor i hel·lenista Eusebi Ayensa (Figueres, 1967), que aborda l'interès del poeta Carles Riba per la literatura grega moderna. D'una nova llum: Carles Riba i la literatura grega és el títol d'aquest assaig d'un expert que actualment dirigeix l'Institut Cervantes a Atenes.

“Ha de ser cosa dels Déus”, segons Ayensa, perquè va ser la sort que el va fer topar amb una dona que tenia un plec de sis cartes inèdites de Riba on explicava aquesta admiració pels autors moderns de Grècia. El treball analitza com Riba s'interessa pels autors grecs i en prepara la seva traducció al català. No obstant això, no ho va acabar i només va completar algunes obres de Kavafis, al marge de clàssics que havia traduït anys abans. Ayensa va rebre el guardó ahir a la nit en una gala celebrada a l'Auditori Enric Granados de Lleida i en què també es va retre homenatge a Joan Margarit. L'acte es va cloure, a més, amb l'estrena d'un espectacle poètic i musical de Margarit i l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell.

La resta de premiats van ser Amadeu Vidal i Bonafont (Barcelona, 1973), que va guanyar el 16è Màrius Torres de poesia amb un recull de versos sobre la paternitat.

El premi de narrativa per a un projecte de novel·la de Miquel Àngel Vidal i Pons (Binissalem, 1962). L'autor illenc va anunciar que per a la seva obra ja té perfilats més de 250 personatges. Finalment, el segon premi de narrativa, per a un projecte que no sigui de novel·la, se'l va endur Manuel Veiga (Barcelona, 1964) que elaborarà un text teatral sobre la figura i obra de Paco Candel.

La Paeria i la Diputació organitzen aquests premis i van destacar l'augment d'originals rebuts i la col·laboració institucional. El president provincial, Joan Reñé, va destacar el foment de la llengua catalana gràcies a aquests guardons tot i patir “una constant agressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.