Ajuts imprescindibles
L'organització del premi Quim Masó i la beca Primer Acte, i les companyies, presenten els projectes guanyadors el 2010, ‘Molly Sweeney' i ‘Viatge a la Lluna'
El dies 5 i 8 de desembre, a les 9 de la nit i a les 6 de la tarda, a la sala La Planeta i a El Teatre, de Bescanó, respectivament, en el marc de Temporada Alta, s'estrenaran els projectes guanyadors de la 5a edició dels premis Quim Masó a projectes de producció teatral, que inclouen el guardó que porta el nom del qui va ser un dels fundadors de Temporada Alta, i la beca Primer Acte de la Fundació Jaume Casademont, destinada a projectes de producció de caire familiar. Tots dos guardons dotats amb 30.000 euros en metàl·lic com a ajuda destinada a les despeses de producció. Els espectacles que s'estrenaran seran Molly Sweeney (Eteri), de Brian Friel, guanyador del Quim Masó, i Viatge a la lluna (Murtra Ensemble), guanyador de la beca Primer Acte i elaborat a vuit mans entre Xavier Montsalvatge i Josep Maria Espinàs –material previ del qual es parteix i que conforma la primera part–, i Pau Miró i Albert Guinovart. En la presentació d'ahir es va fer un elogi de la implicació de la iniciativa privada en projectes artístics. El Quim Masó i la beca Primer Acte són un exemple de partenariat privat i públic que permet tirar endavant aquests projectes.
Retrobament a Friel
Miquel Górriz és el director de Molly Sweeney, i s'ha envoltat d'un equip artístic molt potent, responsable d'alguns dels millors espectacles del teatre català dels darrers anys, com ara Alaska i altres deserts, L'home dels coixins, El silenci del mar, L'aigua, La strada, La mel, El fantàstic Francis Hardy... Górriz va confessar que, quan va sorgir la possibilitat de dirigir l'espectacle, va recordar que un dels impactes més forts que havia rebut com a espectador va ser en assistir a un muntatge de Dansa d'agost, de Brian Friel: “La impressió va ser tal que, acabada la funció, em vaig tancar en un servei i vaig plorar”. A Molly Sweeney, Friel parteix d'un relat del neuròleg Oliver Sacks (Despertar-se), inclòs al recull Un antropòleg a Mart (Anagrama). Partint d'una experiència científica, Sacks en fa un relat, i Friel el dramatitza, superant el “melodrama de la pobre cegueta”. Cal dir que Molly Sweeney, cega, és la protagonista de l'obra i el seu marit Frank i el doctor Rice, un oftalmòleg, per diversos motius advocaran perquè s'operi, i així poder veure-hi. La traducció de la peça de Friel és de Jordi Fité.
La lluna dels Pesquis
La roda de premsa d'ahir va ser de pagès, com els famosos cinc minuts, densa, de manera que també es va presentar el projecte guanyador de la beca Primer Acte, convocada per la Fundació Casademont i a la qual donen suport l'Ajuntament de Bescanó, representat ahir per l'alcalde, Xavier Soy, el TNC –està en l'aire si continuarà o no en la propera edició– i el festival Temporada Alta. Es tracta de Viatge a la Lluna, una proposta familiar –apta per a públic a partir de 4 o 5 anys i fins als que n'han superat el centenar– poc convencional que, com va dir-ne el director, Pau Miró, no subestima la intel·ligència dels nens i nenes. La primera part de la peça, que s'estrenarà a El Teatre, de Bescanó, es basa en la música escrita per Xavier Montsalvatge, i el text de Josep Maria Espinàs, als quals s'han d'afegir projeccions de les animacions de Jordi Caba a partir de les il·lustracions de Sebastià Serra. Anna Moliner i Miquel Cobos seran els narradors en aquesta primera part, mentre que en la segona augmentarà el seu protagonisme, perquè ja no hi haurà projeccions, i el què aportarà el fil narratiu de tot plegat serà el text del mateix Pau Miró, que segueix el fil argumental iniciat per Espinàs amb la colla dels Pesquis que viatgen a la Lluna, i la música escrita per Albert Guinovart, que inclou quatre cançons i s'acosta al teatre musical. Interpretaran la música en directe els 14 músics de la Murtra Ensemble de Badalona, responsable, entre d'altres, d'una excel·lent versió d'En Pere i el llop, de Prokófiev, amb Josep Julien de narrador. Aquest espectacle es gravarà en DVD i per finançar-ho, Murtra Ensemble ha recorregut al crowdfunding (microaportacions per internet), a través del web de Verkami.
Nou jurat al premi
Ahir també es va obrir la convocatòria de la 6a edició del premi Quim Masó, que registra dues novetats. La primera és que de moment la beca Primer Acte no es convoca conjuntament aquest any, perquè s'està pendent dels ajustos pressupostaris i la continuïtat o no del TNC. La convocatòria s'obrirà possiblement a meitats de desembre. La segona novetat és la renovació gairebé total del jurat del premi Quim Masó. Només hi roman Pere Puig (La Planeta), essent baixa Àlex Rigola, Begoña Barrena, Toni Casares i Salvador Sunyer. Acompanyaran Pere Puig els dramaturgs i directors Sergi Belbel i Jordi Casanovas, el periodista Andreu Gomila (Ara i Time Out) i Josep Domènech (Bitó Produccions). Guillem Terribas continuarà essent el secretari. Els responsables del premi han establert converses per tal que una de les bases del premi sigui que el Grec programi el projecte guanyador.