cultura

Cinema mut als Globus

La producció francesa ‘The artist', que s'estrena avui, obté sis nominacions

També estan nominats Woody Allen, amb 4 candidatures,
i Pedro Almodóvar

Des que el maig passat es va presentar amb gran èxit al Festival de Canes, The artist ha traçat una trajectòria meteòrica, amb parada a Sant Sebastià (premi del públic), Nova York (guardonada per la crítica), Washington... que ja comença a ser previsible: a pesar de ser una pel·lícula muda, ha estat la pel·lícula amb més nominacions als Globus d'Or, segons es va saber ahir, i tot apunta que arribarà a la cursa dels Oscar ocupant o vorejant la pole position.

El distribuïdor a l'Estat espanyol, Alta Films, ha estat prou hàbil com per programar-ne l'estrena a les nostres pantalles avui mateix, quan aquesta producció francesa muda, ambientada al Hollywood dels anys vint i trenta, s'està convertint en la sorpresa de l'any.

Els Globus d'Or continuen sent una referència imprescindible per valorar les pel·lícules amb opcions als Oscar, i el panorama dibuixat per les 15 nominacions de cinema fetes públiques ahir situen un grapat de pel·lícules en els primers llocs de la graella de sortida. The artist aspira a millor comèdia o musical, actor (Jean Dujardin), actriu (Bérénice Bejo), director, guió (tots dos per Michel Hazanavicius) i a la millor banda sonora original (Ludovic Bource). Al darrere se situen, amb cinc nominacions, Los descendientes, pel·lícula d'Alexander Payne (Entre copas) protagonitzada per George Clooney, i Criadas y señoras,film dirigit per Tate Taylor i protagonitzat per Emma Stone i Bryce Dallas Howard.

Almodóvar i Allen

També surten beneficiats de les nominacions als Globus d'Or Woody Allen i Pedro Almodóvar. El primer, ha obtingut quatre candidatures per Midnight in Paris, dues com a director i guionista, una com a millor comèdia o musical (recordem que Jaume Roures és un dels productors) i al millor actor, per Owen Wilson.

Pedro Almodóvar, un cop més, ha estat nominat al Globus d'Or a la millor pel·lícula en llengua no anglesa per La piel que habito, premi pel qual haurà de competir amb pesos pesants com Zhang Yimou i els germans Dardenne.

Spielberg, per Caballo de batalla, i Scorsese, per La invención de Hugo, també són a la llista de candidats al millor drama, mentre que La boda de mi mejor amiga i Moneyball aspiren a millor comèdia. En l'apartat d'interpretació, no hi ha sorpreses amb la tècnica de captura del moviment: Andy Serkis (El origen del Planeta de los simios, Les aventures de Tintin) no ha estat nominat. Sí que són en la llista, en canvi, George Clooney, Meryl Streep, Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio, Jodie Foster, Kate Winslet...

Amb tot, el més destacable és, sens dubte, que la gran favorita sigui una pel·lícula muda. Inspirada en films muts de cineastes com Hitchcock, Ford, Lubitsch o Murnau, The artist relata la història d'amor entre una estrella del Hollywood dels anys vint que entra en decadència amb l'arribada del sonor i una actriu que esdevé estrella precisament gràcies al cinema parlat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
The artist

«The artist»

Gènere: Comèdia romàntica
Direcció: Michel Hazanavicius.
Intèrprets: Jean Dujardin.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a