cultura

Becaris per al romànic

Alumnes d'Història de l'Art de la UdL ajudaran a mantenir obertes les esglésies de la vall de Boí

Només Sant Climent i Santa Maria de Taüll podran obrir sempre

On no arriben els diners, hi d'arribar l'enginy. El consorci públic que gestiona les esglésies romàniques de la vall de Boí, reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat des de fa una dècada, ha decidit recórrer a alumnes en pràctiques de la facultat d'Història de l'Art de la Universitat de Lleida (UdL) per poder obrir totes les esglésies durant els mesos de màxima afluència de visitants.

És una de les mesures que ahir es van aprovar per compensar l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que ha presentat el consorci per fer front durant el 2012 a la disminució del finançament públic d'aquest organisme en què participen la Generalitat, les institucions del territori i els bisbats d'Urgell i de Lleida. El conveni amb la UdL permetrà que durant els mesos de màxima afluència de visitants hi hagi estudiants en pràctiques per compensar la falta de personal a les esglésies i per tant que es puguin mantenir totes obertes durant dies determinats. L'ERO afecta dotze treballadors i ha obligat al consorci a restringir l'obertura de les esglésies, ja que els treballadors es dediquen a cobrar l'entrada, a atendre els visitants, donar-los-hi orientacions si ho demanen i prevenir amb la presència actes vandàlics. Les úniques esglésies que es mantindran sempre obertes seran les més visitades: Sant Climent de Taüll i Santa Maria de Taüll. Les altres només ho podran fer en dies i horaris més restringits i en època de més visitants obriran amb el suport dels estudiants de la UdL.

No és l'única mesura per intentar trampejar un any difícil. Ahir es va anunciar també un increment del preu de l'entrada a les esglésies. Visitar Sant Climent de Taüll costarà ara 3 euros, i la resta 2 euros. Fins ara s'havia de pagar 1,5 euros a totes les esglésies.

Una tercera acció per remuntar la situació consistirà en una campanya per intentar atreure alguns dels 900.000 visitants que té el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) cap a les esglésies de Boí. Entre altres peces al MNAC es troba l'original del pantocràtor de l'església de Sant Climent de Taüll.

Es calcula que les esglésies romàniques de la vall de Boí reben unes 150.000 visites l'any, gairebé la meitat de les quals durant els mesos de juliol i agost. Juntament amb el parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el romànic de Boí és l'element que permet desestacionalitzar l'activitat turística i econòmica a l'Alta Ribagorça, fins ara molt dependent de l'esquí.

Fins ara, el conjunt romànic de Boí obria cada dia de l'any. El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va presidir ahir a Erill la Vall la reunió del consell de govern del consorci, i a la sortida va declarar als periodistes que la situació econòmica ha fet necessari racionalitzar l'obertura de les esglésies i va descartar que aquesta decisió pugui posar en perill la retirada de la declaració de Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco.

LA XIFRA

502.000
euros
és el pressupost assignat per all 2012 al consorci que gestiona el romànic de la vall de Boí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona