Dalí, el circ i els elefants
Josep Playà publica un assaig en què mostra l'interès dalinià pel circ durant la seva infantesa coincidint amb el Festival Internacional del Circ Castell de Figueres
Quan falten menys de dues setmanes per a la inauguració del Festival Internacional del Circ Castell de Figueres, ja s'han venut amb antelació més de 7.000 localitats de les 13.000 que hi haurà en total a la venda. Aquestes són xifres optimistes que permeten augurar que la primera edició d'aquest festival circense, que es farà de l'1 al 4 de març, pot resultar un èxit i, com va destacar ahir el seu director, Genís Matabosch, situar la ciutat de Figueres en el mapa internacional de festivals de circ tot mostrant números que no s'han vist mai a Europa. Com ell mateix va recordar, el festival aplegarà més d'una cinquantena d'artistes de primer nivell de 13 països diferents que mostraran un total de 22 actuacions.
Matabosch, en la mateixa línia positiva, va destacar que el TGV des de França està tenint un “èxit excepcional” i que alguns hotels de la ciutat ja han posat el cartell de “complet” per a algun dels dies del festival. Precisament, l'alcalde de la ciutat, Santi Vila, va explicar que aquest certamen és una clara “aposta estratègica” per potenciar Figueres en el mercat del turisme cultural i, al mateix temps, portar turistes en temporada baixa.
Ahir també es van donar a conèixer els noms dels membres del jurat del festival, que presidirà el reconegut director de circ suís Rolf Knie i cinc persones més, que hauran de decidir l'atorgament dels dalinians Elefants d'Or, de Plata i de Bronze que es lliuraran l'últim dia del festival. El trofeu és obra de la joieria barcelonina Vall Comaposada.
Passió pel circ
Per entendre millor aquesta vinculació daliniana amb el món del circ, ahir també es va presentar el llibret Dalí, el nen a qui li agradava el circ, un estudi que l'historiador i periodista empordanès Josep Playà ha publicat coincidint amb la celebració del festival, a través del qual treu a la llum l'admiració que Dalí sentia pel món del circ des de la seva infantesa. La relació que va mantenir amb aquest art no estava fins ara recollida entre l'àmplia bibliografia dedicada a aquest artista. La recerca que ha dut a terme Playà omple el buit que hi havia i aporta documentació i anècdotes que il·lustren fins a quin punt l'artista sentia una vertadera “admiració” pel circ. I és que els lligams entre el circ i Dalí són abundants, tant des del punt de vista personal, amb les amistats que va fer, com en l'aspecte artístic. Entre les anècdotes recollides, hi ha la performance que el geni va protagonitzar amb un elefant pels carrers de Figueres tot rememorant el pas del general Hanníbal pels Pirineus.
Un altre dels episodis recollits en l'estudi és el de la visita a l'hotel Ritz de Barcelona de dues artistes txeques que apareixien en el número de contorsió del Circo Americano a petició de Dalí, després que aquest veiés tots els números com a espectador. Una de les dues noies txeques, que en aquella època tenia 24 anys, és Vera Perhacova i ahir també va assistir a la presentació. El que més la va colpir, segons recorda, va ser la seva “senzillesa” i que “era una persona normal que et preguntava per la vida i la família”.