cultura

Temps de clàssica

Nits de Clàssica proposa una programació de luxe, encapçalada per Jaroussky i Jordi Savall, repartida en espais monumentals de Girona durant el període estival

En certa manera, reformula el Festival de Músiques Religioses i del Món

Per quan entrem de ple a l'estiu i les flors ja siguin pansides per la calor, i sense una nova edició del Festival de Músiques Religioses i del Món, Girona té un pla B. Més aviat A, amb l'anunciada nova proposta que pretén ser referencial a tot l'Estat: la primera edició del cicle de concerts Nits de Clàssica.

L'Auditori de Girona va presentar ahir aquest nou cicle que, des d'aquest emplaçament, i del 26 de juny al 28 de juliol, pretén pol·linitzar musicalment el Barri Vell a través d'una programació que prioritza la música clàssica de primer nivell. La seva oferta es conforma amb 12 concerts de música clàssica (7 dels quals són amb intèrprets catalans i 8 amb obres de compositors del país) i es desenvolupa en espais monumentals i singulars de la ciutat, com ara la catedral i el seu claustre, La Mercè i la capella de Santa Llúcia. Que l'aposta és forta es nota ja en els dos primers concerts programats, amb el retorn del contratenor Philippe Jaroussky, després dels darrers èxits al Liceu i abans d'iniciar un any sabàtic (en un concert en exclusiva per a Catalunya), i de Jordi Savall, que, acompanyat per la companyia de Christophe Coin, Pierre Hantaï oferirà el cèlebre concert Les violes du Roi Soleil de la recordada pel·lícula Tots els matins del món. A continuació, no menys interessants són les propostes anunciades dels recitals de RIAS Kammerchor, considerat el millor cor del món en una sessió que inclou la Missa Papae Marcelli, de Palestrina; Alexandre Tharaud, considerat el “mag del so”, l'Orquestra Barroca de Freiburg, amb una selecció del fastuós Tafelmusik, de Telemann; un recital de José Menor en un recorregut per la música catalana i que inclou l'estrena d'una obra d'encàrrec d'Hèctor Parra dedicada a Tàpies; Juan de la Rubia, a l'orgue de la catedral; i Jean-Efflam Bavouzet, un dels pianistes mundialment reconeguts pel seu Debussy, repassant l'obra més destacada del compositor en el 150è aniversari del seu naixement.

En la presentació del festival, el director artístic i programador de l'Auditori de Girona, Víctor García de Gomar, no va amagar la voluntat de contribuir amb aquest festival a convertir Girona en una referència a escala estatal de música clàssica. Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, entre altres coses va remarcar que amb l'impuls d'aquest cicle el consistori demostra que la cultura també suposa un àmbit estratègic per combatre la crisi, amb ofertes tan “potents i harmonioses amb la ciutat”.

Avui ja es posen a la venda les entrades del primer concert i el 22 de maig, la resta de concerts.

Vins i tapes amanits de música

A més dels concerts, Nits de Clàssica ofereix una proposta gastromusical a la capella de Santa Llúcia, en què a més de degustar tres copes de vi i cava (DO Empordà) i tres tapes d'autor realitzades per un restaurador gironí, els assistents podran escoltar en directe alguns dels intèrprets gironins més destacats.

La proposta, titulada Espai diví i que s'inscriu en la línia cada cop més habitual de maridar música i gastronomia, consisteix a transformar, durant quatre dimecres del mes de juliol, la capella de Santa Llúcia en un auditori únic, en què un màxim de 150 persones podran disfrutar d'aquesta proposta tan suggeridora. En l'apartat musical, actuaran Ensemble les Tendres Fruits, Duo Diotima, Duo Casals i Cornudella i les sopranos Alba Bosch Teixidor i Alba Vilar-Juanola. El preu de la vetllada divina és de 25 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.