cultura

Jugant amb la història

Som molts els que durant la nos­tra infan­tesa, pre­a­do­lescència i, en una llarga el·lipsi tem­po­ral, en l'actu­a­li­tat –en el meu cas, jus­ti­fi­cant-ho amb la burda excusa de la pater­ni­tat– ens hem pas­sat llar­gues hores jugant amb els clicks. Uns jugàvem a recrear les pel·lícules d'indis i vaquers i el setè de cava­lle­ria que vèiem els dis­sab­tes a la mítica Sesión de tarde. Altres, a repro­duir en viu les aven­tu­res de pira­tes i cor­sa­ris que llegíem amb delec­tació en aquells clàssics il·lus­trats de les Joyas Lite­ra­rias Juve­ni­les de Bru­guera. També, per què no, ens abonàvem als ana­cro­nis­mes més ago­sa­rats i con­vertíem el ter­reny de joc en un autèntic calaix de sas­tre intem­po­ral. Perquè la pos­si­bi­li­tat de recrear mil i una històries és allò que més ens cap­tiva i apas­si­ona d'aquests petits ninots de joguet, ara comer­ci­a­lit­zats per Play­mo­bil però anti­ga­ment per Famo­bil.

És per això que els més fanàtics ens hem acos­tat a l'expo­sició tem­po­ral Play sto­ries –ser­vida per l'asso­ci­ació Somos­clicks de Bar­ce­lona– i que al llarg d'aquest estiu té lloc al Museu Arqueològic de Girona, en què es recreen esce­nes històriques que ens tras­lla­den a la vida dels homes de la pre­història, als con­tac­tes comer­ci­als de feni­cis i ibers, als ritus de momi­fi­cació de l'antic Egipte, a les guer­res roma­nes con­tra els inva­sors bàrbars i a l'època en què els dino­sau­res reg­na­ven la Terra. L'expo­sició és rela­ti­va­ment sen­zi­lla. Queda petita en el marc monu­men­tal del mones­tir de Sant Pere de Galli­gants on les sis esce­nes estan col·loca­des en un racó fosc i ama­gat. S'ha de dir, però, que les maque­tes estan d'allò més acon­se­gui­des, des­ta­cant per sobre de totes les de temàtica pre­històrica i la medi­e­val, amb la recre­ació d'una des­fi­lada de cava­llers en una vila dis­se­nyada amb tota mena de detalls.

Per com­ple­men­tar aquesta mos­tra de caràcter anecdòtic, des­ta­quen els tallers per a la mai­nada que ha orga­nit­zat el Museu del Cinema, i que con­sis­tei­xen a fer una ani­mació amb la tècnica de l'stop motion. Ales­ho­res sí que els clicks pren­dran vida com mai!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.