cultura

Déodat de Séverac i la connexió catalana

Acaba d'aparèixer a l'Estat francès el monogràfic Déodat de Séverac et ses amis de la Cata­logne (Le Monde de l'Art et des Let­tres) un volum en què Jean-Ber­nard Cahours d'Aspry, vice­pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Amics de Déodat de Séverac, repassa els vin­cles que el com­po­si­tor llen­gua­docià va man­te­nir amb els artis­tes cata­lans de prin­cipi del segle XX. Entre el ven­tall de noms hi ha el dels músics Isaac Albéniz, Blanca Selva, i el mateix Ricard Viñes, amb qui Séverac va for­mar –jun­ta­ment amb Ravel i Falla, entre altres– el grup Les Apac­hes.

Va ser a la Schola Can­to­rum de París on Séverac va entrar en con­tacte amb aquest estol de com­po­si­tors, però també està docu­men­tat que va visi­tar sovint la capi­tal cata­lana, on va rela­ci­o­nar-se amb Lluís Millet i Felip Pedrell. A Bar­ce­lona va freqüentar Adrià Gual, que havia cone­gut a París el 1901, i San­ti­ago Rusiñol, que el va con­vi­dar al Cau Fer­rat.

Cahours d'Aspry estu­dia a més la influència que va tenir la música cata­lana en la seva obra: va com­pon­dre sar­da­nes i va incor­po­rar dos dels ins­tru­ments prin­ci­pals de la cobla als dra­mes lírics Hélio­ga­bal i Hélène de Sparte.

Un cop esta­blert a Ceret, al Valles­pir, on va morir el 1921, va freqüentar artis­tes com Manolo Hugué i Aris­ti­des Mai­llol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.