cultura

L'univers Juanico

Cris Juanico va triomfar amb les seves peces més nostàlgiques i evocadores

El darrer sopar concert del Gastromusical 2012 va tornar a omplir el Molí de l'Escala i va satisfer amb nota dos plaers essencials d'aquesta proposta com són el so i el gust. El promotor d'aquest festival, el cuiner Jordi Jacas, ha canviat lleugerament la fórmula convidant en aquesta edició a altres cuiners a elaborar els plats que preludien i potencien el concert. Però, dimecres passat, li tocava el torn precisament a ell mateix i, jugant a casa, és clar, va triomfar.

El menú que va preparar estava inspirat en la música del menorquí Cris Juanico, que va oferir l'actuació posterior. Als tres plats no hi van faltar, doncs, tres elements essencials de ses Illes: el mar, el sotabosc i l'aire festiu. No debades, Menorca és mar i també és caldereta. Però com que Juanico ja és “mig gironí”, tal com va recordar Jacas, la saborosa caldereta es va presentar reelaborada com a mix entre suquet i bullabessa. A continuació, i no menys excel·lent, se'ns va servir un sotabosc de costelló, tòfona, romaní i ceba acompanyat de rossinyols. I, per transportar-nos a la festa de Sant Joan, no hi ha res millor que un pastisset de crema i pinyons amb un xic de Peta Zetas per evocar els petards.

Un fort onatge al so ambient ens va preparar per rebre Cris Juanico, acompanyat per a l'ocasió de Joan Solà-Morales al contrabaix. Va arrencar fort, tot recordant els focs de l'Alt Empordà, amb Si véns. Amb una bona part del públic entregat des del principi, Juanico i Solà-Morales van tocar una a una totes les cançons que formen part d'aquest projecte anomenat Dues pedres que inclou una selecció de 13 temes de la carrera musical del cantant menorquí, entre els quals molts de Ja T'ho Diré. Van destacar les interpretacions de cançons com ara Fràgils pensaments, Pedres que rallen, L'Univers, Es moment i Loca somera, amb què va demostrar que en aquest format de concert acústic funcionen millor les seves peces més nostàlgiques i evocadores –que reflecteixen el pas del temps, el mar...– que no pas les més rockeres.

Com a punt culminant, cal destacar la versió que ens van oferir d'Així i tot, amb el suport de la veu d'Anna Pérez, convidada pel cantant a pujar a l'escenari. Un espectacular comiat d'un concert en què va ressaltar una calor xafogosa que només es va apaivagar gràcies a una menja exquisida i l'entrega dels músics, que van regalar fins a quatre bisos malgrat les inclemències meteorològiques.

Avui el Gastromusical del Molí de l'Escala continua amb l'actuació de Salao i la cuina de marc Gascons, del restaurant Els Tinars de Llagostera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona