cultura

El professor Pitarch publica un llibre sobre la incidència de Pompeu Fabra

Editat per la Fundació Carles Salvador mostra l'admirada personalitat d'aquest mestre per als valencians de l'època i encara ara

La Fundació Carles Salvador ha estat qui ha aconseguit portar a bon port el treball de professor Pitarch i ha possibilitat posar d'acord l'Institut d'Estudis Catalans, la Comissió per al Centenari de la seua Secció Filològica, la Fundació Huguet, la Fundació Caixa Castelló i l'Ajuntament de Benassal per fer possible la publicació del llibre Pompeu Fabra, l'autoritat admirada pel valencianisme.

Es tracta d'un recull i inventari considerable de documents i testimonis que confirmen l'acceptació que va tenir la doctrina fabriana entre els valencianistes durant el període clau de la República. Una acceptació que ha continuat activa, segons el parar del professor Vicent Pitarch, al si de les generacions que arriben fins als nostres dies.

Perquè el parer de Pitarch és que, un dels components bàsics i constants del valencianisme “ha estat el compromís amb la llengua del país”. Així doncs, en la mesura que Pompeu Fabra emergia com a la primera autoritat en la codificació del català al segle XX, el mestratge fabrià havia de projectar-se més avall de la Sènia i s'hi va guanyar nombrosos adeptes alguns de tant rellevants com el mestre Carles Salvador, un referent indiscutible del valencianisme i del fabrisme alhora.

A la publicació acaba de realitzar, s'hi veuen a les clares, principis com que la llengua és una eina de vertebració social i és per això que hi ha coincidència aleshores i també ara, que cal dignificar-la i envigorir-la. També s'hi coincideix abans i ara, que aquesta, és compartida pel conjunt de la catalanitat. La publicació subratlla que aquests postulats, es troben a la base del discurs fabrià que anava amerant de manera progressiva el bagatge ideològic del valencianisme.

No hi ha ca dubte sobre el fet com definitivament, el geni ordenador del català contemporani, exercí una influència determinant sobre els promotors d'una de les gestes que Pitarch ha convinguda en qualificar-la com a “cabdal” que va fer triomfar el valencianisme de la primera meitat del segle XX, les Normes de Castelló, de les quals es commemoraran el proper desembre el 80è aniversari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.