cultura

De Piranesi a Pollock

La Pedrera celebrarà els seus 100 anys i
a Caixafòrum arribarà l'art de Mesopotàmia
Pablo Palazuelo, la ‘performance' feminista i les ceràmiques de Picasso tindran exposició

La crisi es deixa sentir en tots els àmbits. Els museus i centres d'art han tingut els dos o tres anys de marge que es necessiten per organitzar una exposició. Ara, però, les retallades pressupostàries ja afecten directament les programacions d'exposicions temporals i la prova és que la rentrée d'art a Barcelona no té la brillantor d'altres temporades.

Hi ha excepcions, és clar, i les trobareu en aquest avançament fins al desembre. Gràcies al mecenatge privat del BBVA, la Fundació Miró pot conservar una bona exposició per a la tardor, amb obres i artistes al voltant de Jackson Pollock.

Algunes fundacions privades també mantenen el nivell: Centelles a la Fundació Vila Casas, Palazuelo a la Godia i Piranesi i art mesopotàmic a Caixafòrum. Però en centres públics com el Macba, amb una mostra ajornada i una altra de cancel·lada, les retallades són òbvies. De tota manera, l'art és terapèutic i visitar exposicions sempre val la pena.

Mestres del segle XX

Una de les exposicions estel·lars de la tardor serà Explosió! El llegat de Jackson Pollock, organitzada pel Moderna Museet d'Estocolm, i que arribarà a la Fundació Miró a partir del 24 d'octubre. La mostra explora les múltiples influències que l'action painting de Pollock va tenir en les pràctiques artístiques des de finals dels anys quaranta. Es demostrarà aquest influx amb obres del mateix Pollock, Andy Warhol, Bruce Nauman, John Baldessari, Yves Klein i Murakami. El Museu Picasso, en canvi, ha optat per una mostra amb fons propi que celebra el 30è aniversari de la donació que Jacqueline Picasso va fer al museu d'una quarantena de ceràmiques picassianes. Aquest conjunt s'exposarà per primer cop en gairebé vint anys a partir del 26 d'octubre.

Pablo Palazuelo (1915-2007), un dels grans pintors espanyols del segle XX, serà el protagonista d'una exposició a la Fundació Godia, que s'obrirà l'11 d'octubre. La mostra posarà de manifest la faceta més volumètrica de l'artista, i com els dibuixos es transformen en volums i esdevenen escultures. S'inclouran més de 90 obres. La col·lecció de Josep Suñol es veurà des d'una nova mirada per celebrar el 5è aniversari de la Fundació Suñol. S'exposaran obres de més de 70 artistes estatals i estrangers, de Picasso a Robert Llimós, passant per Warhol, Man Ray, Zush i Plensa. A partir del 28 de setembre.

Contemporaneïtats

Des dels anys seixanta la performance feminista és habitual en les pràctiques artístiques contemporànies. Un gran arxiu d'aquesta disciplina, que documenta l'art de la performance feminista, de crítica de gènere i queer des de la dècada dels seixanta i fins a principi dels anys vuitanta, viatja per Europa des de l'any passat i s'aturarà durant tres mesos a la Fundació Tàpies a partir del 16 de novembre.

A Caixafòrum arribarà la primera del cicle de tres exposicions titulada Què pensar. Què desitjar. Què fer, que precisament es pregunta com i per què l'art és necessari per viure. Comissariat per Rosa Martínez, el cicle s'inicia el 9 de novembre i exposarà obres de la col·lecció de la Fundació La Caixa, però també amb préstecs d'obres com ara Anish Kapoor i Miquel Barceló.

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) presentarà a partir del mes d'octubre una exposició del tàndem d'artistes iranians establerts a Holanda Nasrin Tatabai i Babak Afrassiabi, coneguts per ser editors de la revista Pages. La proposta d'aquests artistes contraposa l'arxiu sobre la col·lecció d'art modern occidental del Museu d'Art Contemporani de Teheran, inaugurat el 1977, i el de l'empresa petrolífera BP, que relata l'origen de la companyia a l'Iran el 1901.

A l'Espai Volart de la Fundació Vila Casas es podran veure dos pintors contemporanis. Daniel Enkaoua, francès de família jueva ortodoxa, fa dialogar paisatges pictòrics de la muntanya de Montserrat amb d'altres iniciats a Israel. Per la seva banda, Víctor Pérez-Porro també portarà les seves teles abstractes i coloristes a l'Espai Volart. Les dues exposicions s'inauguraran el 20 de setembre.

Fotografies

Continuant amb la Fundació Vila Casas, a Can Framis s'inaugurarà el 25 de setembre una exposició temporal que recupera la fotografia dels anys trenta del fotoperiodista Agustí Centelles. La Fundació Vila Casas va adquirir el 2010 un conjunt de 110 còpies d'autor positivades pel mateix Centelles el 1976, quan el fotògraf va recuperar la maleta que havia amagat durant l'exili en una casa de Carcassona. Hi veurem imatges de la República, de la Guerra Civil i del camp de concentració de Bram.

Un altre gran de la fotografia catalana és Leopoldo Pomés, que el 1957 va rebre l'encàrrec de l'editor Carlos Barral de fer un llibre sobre Barcelona. El volum, però, no es va publicar mai, i ara surt a la llum per primer cop en una exposició a la Fundació Foto Colectania. A partir del 19 de setembre.

A la Virreina es preparen tres exposicions per a la tardor. Ben aviat, el dia 7, s'hi podrà veure un homenatge al compositor John Cage, amb motiu del seu centenari, amb fotografies d'Emanuel Pimenta, que retraten el músic però també el seu entorn. El 24 d'octubre arribarà una curiosa proposta del fotògraf Aïm Deüelle Lüski, que des dels anys setanta ha inventat un gran nombre de càmeres fotogràfiques. El mateix dia s'inaugurarà una exposició del fotògraf argentí Miki Kratsman, amb imatges d'Israel i Palestina. Al CCCB tindrà lloc la tradicional exposició del World Press Photo, a partir del novembre.

Arquitectures

Piranesi va ser arquitecte, gravador, antiquari i dissenyador. Un dels grans artistes italians del segle XVIII que va ajudar a popularitzar el gènere de les vedute, les vistes amb monuments antics a Itàlia. A Caixafòrum a partir del 5 d'octubre. D'altra banda, la seu de la Fundació de Catalunya Caixa celebrarà el centenari de la Pedrera amb l'exposició Les altres Pedreres, que farà dialogar el característic edifici de Gaudí amb sis edificis internacionals de la mateixa època.

Vells mons

Una de les grans civilitzacions de l'antiguitat va ser la Mesopotàmia de fa 5.500 anys. Al delta dels rius Tigris i Eufrates va florir una cultura sofisticada i avançada que s'explorarà en l'exposició Abans del diluvi, amb unes 400 peces arqueològiques i reconstruccions en 3D de la ciutat d'Ur i del Temple Blanc d'Uruk. D'altra banda, el Museu de Ceràmica organitza la seva última exposició temporal abans del seu trasllat al Museu Dhub. Es tracta d'un conjunt de ceràmiques de Nicea (Turquia), produïdes en el moment àlgid de l'imperi otomà, quan Istanbul era el centre comercial i cultural de l'Orient Mitjà.

Arts escèniques

L'esclatant vida al Paral·lel barceloní a principi del segle XX és el tema d'una exposició que s'inaugurarà al CCCB el 16 d'octubre. Aquest carrer va influenciar poderosament molts artistes plàstics com ara Nonell i Casas.

A l'Arts Santa Mònica la dansa serà la protagonista absoluta amb l'exposició Arts del moviment, en la qual es pretén recuperar la memòria recent d'un art efímer com és la dansa. L'exposició es focalitzarà en la presència del cos, amb una instal·lació del cineasta Isaki Lacuesta, com a eix central.

Restauracions

El MNAC descobrirà el que hi ha darrere de la restauració d'obres d'art. El museu explora vol divulgar la investigació que fa el museu sobre les obres: com s'analitza, com s'identifica i com es data una peça. A partir del 15 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona