cultura

Jugar a massacrar catalans

Un joc de rol sobre l'entrada de les tropes franceses a Catalunya al 1285 i previst durant les Diades del Patrimoni a Perpinyà aixeca polèmica

Les Diades del Patrimoni són una operació anual reeixida amb l'intenció de divulgar a prop del públic les riqueses arquitectòniques de l'Estat francès i, a la vegada, conèixer la seva història. La vila de Perpinyà, com la resta de Catalunya Nord s'hi afegeix cada any.

Però enguany una de les iniciatives "culturals" de l'ajuntament ha provocat protestacions de la part de sectors de la població nord catalana. Entre els nombrosos actes previstos, l' Oficina de Turisme de la vila, encarregada de les animacions havia previst un joc «per tots, de 7 a 97 anys» sobre la croada de 1285 decidida pel papa Martí IV amb el rei de França Felip l'Ardit al seu capdavant contra el reialme català i el seu rei Pere el Gran acabat de ser excomunicat.

El joc, proposava de «prendre la ruta de Catalunya» amb el rei i assetjar i prendre les ciutats de «Perpinyà, Elna i Girona...»: una postura clara calcada sobre l'històrica: el participant és el francès i l'enemic el (nord) català.

El que passa és que, a més de les exaccions militars de l'exèrcit francès en contra de les poblacions catalanes, una, la presa i la massacra d'Elna són especialment bàrbares: tota la població de la vila -homes, dones i infants- és tancada a la catedral i tots són assassinats i la vila és arrasada. Com ho conta el cronista Bernat Desclot, contemporani dels fets: «E, quan la vila d'Elna fou presa e los francesos hagueren morts tots los hòmens e les fembres qui eren en la vila, enderrocaren totes les cases e els albergs ..que anc no hi romàs... pedra sobre altre...meteren foc e cremaren tota la vila ...puis partiren-se d'aquí....ab gran goig i gran alegria».

L'enrenou ha fet que personalitats com Daniela Grau en nom de l'associació Alfons Mias o Jordi Vera president de CDC- Nord, entre altres, es manifestin. El propi servei del Afers Catalans del gabinet del batlle encapçalat per Jaume Roure ha també reaccionat amb un comunicat per explicar la realitat de la "croada".

Avui divendres, la web de la vila de Perpinyà no publica més el joc en qüestió i el seu motor de recerca no troba resultats a les paraula «croada», o «Felip l'Ardit», per exemple. Maurice Halimi, batlle-adjunt encarregat de la Cultura a l'Ajuntament ha reconegut que ha estat un error i que «si hem d'estar d'un dels costat, és del dels massacrats».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona