cultura

música

Joanjo Bosk canta a la maternitat d'Elna i a l'exili

El cantant figuerenc publica un disc amb cinc cançons que presentarà el 8 de desembre a la localitat nord-catalana

Després dels bons resultats de la trobada entre cançó i poesia en el seu disc anterior, En el temple del vent, el cantant figuerenc Joanjo Bosk ha publicat Cançó per Elna, un disc de cinc cançons amb les quals ha volgut “posar música i veu a la història d'amor que va ser la maternitat d'Elna”. La història de la maternitat creada el 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz en aquesta localitat nord-catalana, on van néixer uns sis-cents nens, fills d'exiliades republicanes que malvivien als camps de refugiats propers, mai no havia estat plasmada fins ara en cançons. Bosk ho va saber quan va visitar la maternitat per fer-hi una actuació el 2010, i llavors va decidir que era el moment d'impulsar aquest projecte musical i conceptual sobre “l'exili vist amb els ulls d'un infant indefens, amb el rerefons del drama humanitari que va ser la retirada republicana”, diu el cantant, que en la seva joventut va ser militant llibertari. “En aquella època estàvem en contacte amb els avis anarcosindicalistes exiliats a Perpinyà.”

Amb el suport de l'Ajuntament i de la maternitat d'Elna, el Museu Memorial de l'Exili (Mume) de la Jonquera, el Conca, l'Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i Òmnium, Bosk ha pogut editar aquest disc, gravat als estudis Music Lan, amb Albert Oliva (arranjaments, guitarra, piano i veus) i Pere Martínez (contrabaix).

El disc s'obre amb tres cançons de Bosk: Cançó per Elna, El bruel de la mar –“en el disc hi ha molta presència del mar com a element fronterer, perquè els refugiats d'Argelers també estaven tancats pel mar”– i Amb ulls de llop, “la més autobiogràfica”. Després arriba Meva no la llengua morta, una reivindicació de la llengua pròpia amb lletra de l'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, que també ha traduït al català La memòria i el mar, de Léo Ferré, que clou el disc.

Cançó per Elna es pot comprar per 10 euros a botigues de Girona i Figueres, al Mume i a la maternitat, on Joanjo Bosk tornarà a actuar el 8 de desembre, dins la inauguració de les obres de remodelació de l'edifici. El disc també serà a Itunes i Spotify.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA