cultura

A Ullastret es decapitava

La descoberta recent de dos cranis travessats per un clau demostra que a Ullastret els ibers feien decapitacions rituals. I no només això, sinó que s'exhibien fixos en un lloc públic com a trofeus de guerra.

Aquesta és la teoria a la qual han arribat els investigadors després de la darrera campanya d'excavacions arqueològiques que s'ha portat a terme durant els mesos d'agost i setembre a la ciutat ibèrica del Puig de Sant Andreu, a Ullastret, i que ha tret a la llum set restes cranials humanes. Concretament, són dos d'aquests cranis sencers, travessats per un clau de grans dimensions, els que confirmen que els ibers de l'actual zona catalana seguien una tradició d'origen celta descrita per diverses fonts literàries antigues (com Diodor de Sicília, Estrabó, Livi i Posidoni).

Les noves troballes d'Ullastret es troben entre les millors conservades d'Europa i tenen escassos precedents a Catalunya. A principis del segle XX es va descobrir la primera, a Santa Coloma de Gramenet, i, posteriorment, dues més al Puig de Sant Andreu (al 1969), acompanyades d'una espasa. Des d'aleshores no se n'havien tornat a trobar més. Totes aquestes troballes integren el fons del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), per formar part d'una col·lecció sense paral·lel a la resta de la península ibèrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.