Art

art

carina filella

L'arquitecte Gaudí va néixer a Riudoms

Una exposició de Jordi Abelló reobre el debat sobre si Gaudí va néixer a Riudoms o a Reus, dues poblacions que històricament se n'han disputat la paternitat

A les bio­gra­fies de l'arqui­tecte Antoni Gaudí s'hi apunta que va néixer el 25 de juny de 1852 “a Reus o a Riu­doms”. El lloc és dis­cu­tit. Les dues pobla­ci­ons del Baix Camp s'han dis­pu­tat històrica­ment la seva pater­ni­tat i defen­sen afer­ris­sa­da­ment la seva res­pec­tiva con­dició de bres­sol de Gaudí. Que va néixer a Riu­doms i va ser bate­jat a Reus és una de les hipòtesis defen­sa­des amb força pels riu­do­mencs. Però a la capi­tal del Baix Camp, on des de fa anys hi fun­ci­ona el Gaudí Cen­tre, dedi­cat a divul­gar la seva obra, no es volen dei­xar esca­par com a propi el nom més gran de l'arqui­tec­tura cata­lana; fins i tot van col·locar una placa a la casa on supo­sa­da­ment va néixer. Segons els altres, la mare de Gaudí va parir al mas de la Cal­de­rera de Riu­doms, que era pro­pi­e­tat de la seva família. El que sí que se sap segur és que l'endemà del seu nai­xe­ment va ser bate­jat a l'església pri­o­ral de Sant Pere de Reus.

L'artista Jordi Abelló ho té clar: Gaudí va néixer al mas de la Cal­de­rera. Així de con­tun­dent ho afirma en el títol de la seva nova expo­sició, que es va inau­gu­rar el 5 de desem­bre al Cen­tre d'Estu­dis Riu­do­mencs Arnau de Palo­mar, a Riu­doms. A través de sis vídeos, el pin­tor fa un recor­re­gut pels ele­ments essen­ci­als de la cre­ació de l'obra gau­di­ni­ana. El mateix Abelló apunta que la mos­tra té poc a veure amb el nai­xe­ment de l'arqui­tecte tot i que s'al·ludeix als seus orígens. Ha anat reco­pi­lant diver­sos docu­ments que així ho acre­di­ten: un relat de la lle­va­dora que va assis­tir la seva mare durant el part, un mani­fest fami­liar i una acta nota­rial sig­nada per alguns arqui­tec­tes col·labo­ra­dors de Gaudí que cer­ti­fi­quen haver sen­tit en boca seva que havia nas­cut a Riu­doms. “A Reus no han fet honor a la veri­tat”, apunta Abelló en relació amb la polèmica. També recorda que Gaudí es va ene­mis­tar amb la ciu­tat de Reus quan li van rebut­jar el pro­jecte de cons­trucció de la façana del san­tu­ari de la Mise­ricòrdia.

Sis vídeos en for­mat docu­men­tal

L'expo­sició que ara pre­senta a Riu­doms es basa en docu­ments audi­o­vi­su­als i tex­tos breus, però no hi inclou aquesta docu­men­tació rela­ci­o­nada direc­ta­ment amb el nai­xe­ment de Gaudí. Abelló va més enllà i pro­posa un recor­re­gut pels ele­ments més impor­tants de l'obra gau­di­ni­ana, bus­cant els fona­ments que com­porta la cre­ació: “El pen­sa­ment, l'estudi de la natura, el bus­car a dins d'un mateix, la importància de la llum i la devas­tació de l'home per acon­se­guir art al ser­vei del poder.” Abelló vol, en defi­ni­tiva, rebus­car “per tot allò que s'amaga dar­rere d'un geni”.

Un dels vídeos que pre­senta és La taula de Gaudí, que recrea la taula de l'arqui­tecte (una rèplica de l'exis­tent a l'obra­dor de la Sagrada Família) i els objec­tes que con­te­nia. D'on ve la Pedrera és un segon audi­o­vi­sual “que demos­tra que l'art es duu a dins”. Segons la teo­ria de Jordi Abelló, “Gaudí va patir d'oste­o­po­rosi i les imat­ges con­tem­porànies d'aquesta malal­tia demos­tren que la Pedrera de Gaudí ja estava en els seus ossos quan la va dis­se­nyar”: “és una metàfora sobre allò que diuen que l'art es porta a dins”, afe­geix Abelló. Un ter­cer vídeo, La nova Història de l'Art, vin­cula art i poder. Segons Abelló, el prin­ci­pal mece­nes de Gaudí tra­fi­cava amb esclaus i explo­tava tre­ba­lla­dors i menors: “Gaudí ho sabia i va cons­truir la seva obra mal­grat aquest pati­ment obvi­ant-ne les con­seqüències per­so­nals”, apunta l'artista, que afe­geix que la seva font de finançament no està exempta de polèmica. Una altra pro­jecció, Saturn, posa al des­co­bert el cer­vell del genial arqui­tecte i la imatge que conté. Geòmetra és un audi­o­vi­sual inèdit i posa en relleu com Gaudí apli­cava la geo­me­tria de la natura a la seva obra. Abelló par­teix de les làmines d'estudi de la seva època i ima­gina com bus­cava la forma “a través del movi­ment concèntric i con­trari al movi­ment de les agu­lles del rellotge (movi­ment que, per altra banda, recorda el de l'hèlix del genoma humà)”. Un últim vídeo, La llum pinta, també és una obra rea­lit­zada expres­sa­ment per a l'expo­sició: “Gaudí con­si­de­rava que la llum al Camp de Tar­ra­gona tenia una ampli­tud de 45 graus i asse­gu­rava que era la ideal per veure amb clare­dat les coses.” En aquest audi­o­vi­sual, Abelló mos­tra com pinta aquesta llum sobre les parets de l'entorn. La pro­ducció dels vídeos ha anat a càrrec de La Ferida, men­tre que els tex­tos són obra de Màrius Domingo.

Gaudí a riudoms
‘Gaudí va néixer al Mas de la Calderera de Riudoms' Artista: Jordi Abelló Lloc: Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar Dies: Del 5 de desembre al 6 de gener
Polèmica a Reus
Jordi Abelló és un artista de Reus. I que ara defensi en una exposició la hipòtesi que Gaudí va néixer a Riudoms i no a Reus enfurisma la capital del Baix Camp. “Dubto que pugui tornar a exposar a Reus”, diu l'artista.
Mas de Riudoms
El mas de la Calderera, als afores de Riudoms, està envoltat de natura i, segons l'artista Jordi Abelló, això va influir de manera determinant en l'obra de Gaudí. “Tot ve del mas de la Calderera”, afirma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.