cultura

música

Música Antiga de Girona recupera l'obra del mestre de capella Manuel Gònima

La formació presentarà aquest projecte en un concert gratuït que tindrà lloc el dissabte 29 de desembre a la catedral de Girona, i en vol gravar un CD

Música Antiga de Girona dedica el seu tercer projecte d'investigació i difusió de l'obra dels mestres de capella gironins del segle XVIII a Manuel Gònima, nascut a Lleida el 1710 i mort el 1792 a Girona, on va ser mestre de capella de la catedral entre el 1735 i el 1774. “Amb Gònima es consolida a Girona el pas musical del barroc final a l'estil galant”, explica Jaume Pinyol, investigador de Música Antiga de Girona, en el díptic de presentació del concert gratuït que la formació oferirà el dissabte 29 de desembre a la catedral de Girona (19 h), dedicat a la música de Gònima, perquè deixi de ser “un desconegut per als gironins” i pugui “començar a trobar el lloc que es mereix dins la història de la música catalana”. De Gònima, se'n conserven 70 obres a la catedral de Girona i, en total, n'hi ha un centenar de localitzades.

Fill d'un sergent de les tropes borbòniques que van conquerir Girona, Gònima possiblement va quedar orfe, la qual cosa va marcar una vida força complicada, segons Pinyol. Educat musicalment a Barcelona, als 25 anys va guanyar la plaça de mestre de capella de Girona sense haver de fer, pel seu prestigi, els exercicis d'oposició habituals. A Girona, hi va introduir l'estil galant i els oratoris –en va compondre nou–, indicis de la presència d'una cultura burgesa europea ja consolidada a la ciutat. Música Antiga de Girona, dirigida per Albert Bosch, gravarà un CD amb la música de Gònima.

LA DATA

1735-1774
En aquest període va ser Manuel Gònima mestre de capella de la catedral de Girona, dels 25 als 64 anys.

LA XIFRA

10
composicions interpretarà Música Antiga de Girona. Dues són anònimes, però contemporànies de l'autor.

Traient de l'oblit la música de la catedral

Música Antiga de Girona està portant a terme una important tasca de recerca, digitalització i difusió de la música composta a la catedral de Girona entre finals del segle XVII i finals del XVIII, dues etapes que delimiten respectivament els mestres de capella Josep Gaz i Rafael Compta, als quals Música Antiga de Girona ha dedicat projectes i discos anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.