cultura

Més romànic obert a Boí

El consorci de la Vall de Boí amplia a quatre les esglésies que obriran tot l'any

Les dificultats econòmiques van fer que durant el 2012 només una de les onze esglésies romàniques de la Vall de Boí obrís cada dia als visitants. Les altres només ho van poder fer durant els mesos de més alta ocupació turística, i la plantilla del Centre del Romànic que gestiona aquest tresor patrimonial, declarat fa dotze anys Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, es va haver de sotmetre a un ERO de caràcter temporal que expira justament aquest mes.

Pel 2013, però, les notícies que arriben de Boí són una mica més positives. Pressupostàriament, a Boí no esperen miracles i compten que es repetiran les aportacions de l'any passat, que llavors havien baixat entre un 35% i un 50% segons la institució: els departaments de Cultura i d'Agricultura de la Generalitat, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament. Però el Centre del Romànic ha acordat un canvi de funcionament i també un canvi dels contractes dels treballadors del centre (una quinzena en total), que a partir d'ara passaran a tenir contracte fix discontinu. Amb la nova organització del personal, hi haurà plantilla per poder obrir al públic durant tot l'any quatre esglésies: Sant Climent de Taüll (aquesta és l'única que va estar oberta tots els mesos durant el 2012), Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Joan de Boí i Santa Maria de Taüll. A més, dues esglésies més, Sant Feliu de Barruera i la Nativitat de Durro, podran obrir durant nou mesos.

En l'època de les vaques grasses, les nou esglésies del conjunt romànic de Boí obrien tot l'any, ja que disposaven d'un guia vigilant cadascuna. L'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, s'ha mostrat satisfet per la millora i ha agraït a la plantilla el seu esforç davant la “duresa” de la situació.

LA XIFRA

9
esglésies
romàniques de la Vall de Boí van ser declarades Patrimoni de la Humanitat el 30 de novembre del 2000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona