Territori

lletres

c.f

Els calçots com a excusa literària

El calçots surten del foc amb sarments i ara són, també, una excusa literària. I si algú havia de traslladar aquest ceba tendra a les planes d'un llibre havia de ser de la comarca de l'Alt Camp, considerada el seu bressol. Josep Santesmasses (Vila-rodona, 1951) acaba de publicar un recull de contes vinculats d'una manera o altra a la calçotada. Ai fill, que no et regalimi la salsa!, publicat per Arola Edicions, inclou cinc contes: “en alguns, la calçotada només hi apareix com a escenari, en d'altres, com un record... els calçots es prenen com un recurs literari més”, diu l'autor. Un malson paint la migdiada; una història familiar situada en l'època de la transició democràtica que s'acaba en drama durant una celebració anual; una festa de la calçotada en què es produeix la mort per fartanera d'un concursant; un astronauta que fa 300 anys que va sortir de la terra i que encara recorda l'última calçotada; i una trobada anual amb els amics de Barcelona, quan la mort s'ha endut el primer de la colla, són les històries que proposa Santesmases. “Hi ha de tot: humor, ciència-ficció, ironia, crítica social...”, diu. El llibre acaba amb una mena de carta, que l'autor escriu a un suposat amic que viu a l'estranger i en què recorda les calçotades i els paisatges i conreus. “Son els paisatges de l'Alt Camp, els meus”, puntualitza Santesmases. El llibre es presentarà aquest dissabte, en un entorn triat especialment per a l'ocasió: un restaurant de Santes Creus (l'Hostal Grau), un dels tantíssims restaurants que ofereixen calçotades entre els mesos de desembre i abril (aproximadament, perquè cada cop la temporada s'allarga més). I, a més, està envoltat d'aquest paisatge tant vinculat al conreu dels calçots: “fer-ho en un restaurant és també una manera de mostrar la consciència que tinc de la calçotada com a font d'indústria i producció agrària, tan important a la comarca”, assenyala.

Josep Santesmases, col·laborador d'El Punt Avui, ha publicat diversos llibres d'història local i una setantena d'articles d'història o assaig. És president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, vicepresident de l'Institut Ramon Muntaner i codirector de Plecs d'Història Local, entre d'altres.

Mirant el Gaià
Santesmases és fundador del Centre d'Estudis del Gaià i aquestes terres de l'entorn del riu han inspirat algunes de les seves obres, com ara Riu Avall. Recull d'articles (1986-2002); Santes Creus i les terres del Gaià. Proses pintades, amb il·lustracions de Joan Cunillera, i Viatge literari per la vall del Gaià. Les terres altes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.