Territori

opinió

Josep Maria Buqueras

Gaudí és de Reus

Al suplement de Cultura del 14 de desembre passat hi havia la crònica de la periodista Carina Filella sobre l'exposició del bon amic pintor i tècnic cultural Jordi Abelló al Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar, titulada Gaudí va néixer al Mas de la Calderera de Riudoms. La mostra, que s'acompanya de textos de Màrius Domingo, és una recerca “per tot allò que s'amaga darrere d'un geni [...] el pensament, l'estudi de la natura, el buscar a dins d'un mateix, la importància de la llum i la devastació de l'home per aconseguir arts al servei del poder”, en paraules del provocador Jordi Abelló.

Crec, sincerament, que Gaudí és nascut a Reus. Existeixen més documents i fets que així ho confirmen. Diverses enciclopèdies coincideixen que Gaudí és de Reus: Gran Enciclopèdia Catalana, 1981; Gran Enciclopedia Larousse (Planeta 1976); Ars Magna. Historia del Arte Universal; Historia del Arte Español, i Summa Artis. Historia General del Arte (Espasa Calpe, 2003). L'Any Internacional Gaudí, 2002, es van publicar llibres catàleg que també indiquen que Gaudí és reusenc, com ara Univers Gaudí, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona/CCCB i el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Gaudí. Art i Disseny, de la Fundació Caixa Catalunya, i Gaudí, la recerca de la forma (Lunwerg). També és cert que hi ha referències que ignoren el lloc de naixement, com la publicació de la Fundació Caixa de Pensions Antoni Gaudí (1852-1926), i el llibre de Joan Francesc Ràfols, Claret, 1999, que també ho ignora. L'arquitecte Carlos Flores en el llibre Gaudí, Jujol y el modernismo catalán (Aguilar, 1982) escriu: “La cuestión del lugar de nacimiento constituye uno de aquellos aspectos [...] aún sin esclarecer. El problema parece ofrecer dos eventuales alternativas: [...] de Riudoms; [...] de Reus. Entre ambas posibilidades apenas tres kilómetros de distancia [...] si bien resultan más convincentes las razones de quienes presentan un Gaudí reusense.” A la pàgina 360 Flores també escriu: “Bergós sostiene la creencia de que Gaudí nació en el Mas de la Calderera, Ràfols en su obra ‹Gaudí(1928) afirma la naturaleza reusense de Gaudí, pero señala, en un estudio posterior (‹Diccionario biográfico de artistas de Cataluña›. 1951) su nacimiento en Riudoms. Martinell, apoyándose fundamentalmente en hechos comprobables, deduce que el arquitecto era natural de Reus.

L'arqueòleg i historiador riudomenc Jaume Massó ens recordava fa un temps el primer i frustrat projecte de Gaudí a Reus documentat pel seu primer biògraf Josep F. Ràfols Fontanals. Es tractava de projectar el Teatre Casino de Reus i en unes notes personals queda escrit pel secretari de l'entitat Eduardo Escriu que estaven invitats cinc arquitectes i entre ells hi havia un “Sr. de Barcelona, Gaudí, nascut de Reus”. En una carta el mateix Gaudí demostrà l'interès per la invitació: “favorecido de ustedes [...] para contribuir al embellecimiento de mi inolvidable ciudad natal”. Finalment Gaudí no va presentar cap projecte, que va ser adjudicat al manresà Francesc Blanc.

Vull recordar tres dades objectives que són prou contundents: 1. Quan Gaudí es matricula a l'institut de batxillerat de Reus i a Barcelona per iniciar els estudis d'arquitectura consta que “és natural de Reus”; 2. A la dècada dels 60 l'advocat reusenc Josep M. Guix Sugrañes donava el premi de cinc-centes mil pessetes a la persona que demostrés que Gaudí era nascut a Riudoms, premi desert, i 3. Gaudí té una bibliografia molt àmplia, més de 250 llibres, i sols en un 7% consta que és fill de Riudoms o no consta el lloc de naixement, per tant queda un 93% que manifesten que Gaudí és de Reus.

*Josep Maria Buqueras és president del Consell del Modernisme de Tarragona

Proves
Hi ha moltes proves que indiquen que Gaudí és nascut a Reus. L'exalcalde Lluís Miquel Pérez deia que “Gaudí és una marca universal idònia per promocionar Reus”. I jo diria promocionar també Barcelona, Riudoms i Tarragona, ciutat que disposa d'una obra gaudiniana (al santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor) amb tota la seva ruta modernista que és ignorada i la gran desconeguda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.