cultura

Pantocràtor virtual a Taüll

Una imatge projectada al lloc original substituirà la còpia que es va instal·lar als anys seixanta a Sant Climent de Taüll

La projecció en tres dimensions estarà enllestida a l'estiu i el temple romandrà obert durant les obres

El govern de la Generalitat ha decidit desmuntar la còpia del pantocràtor de l'església de Sant Climent de Taüll que es va instal·lar en aquell temple als anys seixanta. Al seu lloc, s'hi instal·larà un conjunt de focus i projectors que reproduiran sobre la pedra original una imatge exacta del pantocràtor, que és al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

La reproducció virtual inclourà les pintures originals de l'absis i de tot el presbiteri. La recreació es farà mitjançant mapping, una tècnica de projecció sobre superfícies irregulars en tres dimensions que permet donar més il·luminació, textura i realisme a la figura representada, ja que prèviament es registren digitalment tots els porus, les arrugues i altres relleus de la superfície sobre la qual es projecta.

Amb aquest sistema, la intenció del Departament de Cultura de la Generalitat és poder exhibir en el lloc original una còpia del fresc de Taüll tan exacta com ho permet la tecnologia visual actual, així com també destacar els elements originals que romanen a l'església: hi ha detalls del fresc que en el seu dia no es van traslladar i continuen a l'església, com la figura de Sant Climent en una columna lateral de l'absis, les figures de Caín i Abel descobertes l'any 2000 i altres elements i detalls que han aparegut a la part inferior després de fer-hi unes excavacions l'any 2008. Tampoc no s'amagaran sinó que quedaran integrats en el projecte visual i museístic alguns dels elements incorporats al conjunt.

Aquest sistema també permetrà fer projeccions de simulacions de com era l'obra sencera, sense els pedaços desapareguts, gràcies a la informació que s'ha anat reunint sobre aquesta representativa obra del romànic català. Així mateix, s'obre la possibilitat de fer projeccions animades amb finalitat didàctica, ja que es poden destacar alguns elements i figures concretes mentre se n'apaguen d'altres, per tal de fixar l'atenció de l'espectador.

Tot i això, la voluntat del departament és que de manera habitual hi hagi una projecció fixa amb la reproducció exacta de la imatge original.

La instal·lació d'aquest projector va acompanyada d'algunes reformes a l'edifici, com ara la reparació de la coberta, el drenatge de l'absis i la retirada d'una biga que permet mostrar restes de la pintura original que havien quedat tapades. Tot aquest projecte té un cost de 390.000 euros i el paga íntegrament l'obra social La Caixa a través del programa Romànic Obert que impulsen des del 2009 aquesta entitat financera i el Departament de Cultura de la Generalitat. El programa ha iniciat actuacions en 77 monuments i elements patrimonials amb un pressupost de 18 milions d'euros a càrrec de La Caixa.

L'estrena, a l'estiu

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va anunciar ahir des de Taüll que el projecte estarà enllestit a l'estiu. Mascarell va dir que en vista de la necessitat de rehabilitar la còpia exposada a l'església, que després de mig segle d'exposició començava a registrar alguns desperfectes, s'ha optat per un sistema de projecció que “permet gràcies a la tecnologia actual contemplar el fresc original amb la mateixa il·luminació, dimensions i textura amb què ho devien contemplar els homes i dones d'aquest país al segle XII”, i va subratllar també que aquest sistema és el menys agressiu sobre l'espai i que no hipoteca futures actuacions que puguin fer les generacions posteriors aprofitant futures tecnologies.

La còpia, en un museu

Els pròxims dies començarà el desmuntatge de la còpia. La va fer a principis dels anys seixanta el pintor Ramon Millet a una escala lleugerament inferior a l'original, sobre vint-i-dos plafons de guix muntats en una escaiola que imitava la corba de l'absis de l'església. L'escaiola es va instal·lar a l'església a sobre de la pedra original i durant mig segle no s'hi ha fet cap actuació de manteniment o restauració. Presenta algunes fissures i, davant el dilema de restaurar-la o no, s'ha optat finalment per retirar-la i posar-hi la projecció. El conseller de Cultura va anunciar que la còpia s'instal·larà en algun centre museístic, però que encara no s'ha determinat quin.

Mentre durin els treballs de desmuntatge de la còpia, durant els quals també s'aprofitarà per restaurar alguns dels elements originals presents a l'església, el temple continuarà obert a les visites.

La novetat pot significar un augment considerable del nombre de visites al romànic de la Vall de Boí. L'alcalde del municipi, Joan Peralada, es va mostrar ahir entusiasmat amb el projecte. Peralada va explicar que la idea d'una projecció de la imatge original ja la va proposar el 2003 a la companyia Telefónica, llavors possible patrocinador del projecte. Però no va reeixir. Una dècada després, aquella idea està a punt de veure la llum.

LA DATA

1959
Aquell any
es va encarregar al pintor Millet una còpia del pantocràtor de Taüll per instal·lar-la a l'església romànica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA