cultura

literatura

Mercè Saurina narra l'exili al seu debut en la novel·la

L'obra, finalista del Casero, aborda en clau femenina un procés de pèrdua ambientat al final de la Guerra Civil

L'escriptora Mercè Saurina (Girona, 1966) publica a la col·lecció “Narrativa contemporània” de l'editorial figuerenca Brau la seva primera novel·la, Com dues llunes de Saturn, amb la qual va quedar finalista del Premi Just M. Casero que convoca la Llibreria 22 de Girona l'any 2010. El llibre arrenca amb el viatge que emprenen una mare i una filla, durant el qual els records d'un amor de joventut guardat secretament durant tota la vida s'encreuaran amb el relat dramàtic dels avis, víctimes de la Guerra Civil i l'exili. Propers i llunyans alhora, els personatges es comporten com llunes de Saturn que no arriben mai a trobar-se. Mercè Saurina, professora d'institut a Vilablareix, planteja aquesta història de pèrdues i emocions contradictòries, de patiment i memòria, amb una calculada dosificació del drama i un llenguatge pulcre i sense enfarfecs per no entorpir la tensió emotiva que s'hi desplega.

Filla de Camallera tot i que va néixer circumstancialment a Girona, Mercè Saurina ha viscut des de la infància a Bàscara, on el seu pare exercia de metge i la mare, de mestra. Ha estudiat filologia clàssica i catalana, logopèdia i piano, i actualment, establerta a Quart, fa classes d'institut a Vilablareix. Guanyadora de nombrosos premis literaris comarcals, ha escrit també contes per a infants, poemes i una altra novel·la encara inèdita. El seu primer llibre, Com dues llunes de Saturn el presentarà dimarts vinent, dia 2 d'abril, a la Llibreria 22 (20 h), acompanyada de l'escriptor Lluís Muntada.

Els il·lustradors prenen la paraula

Artistes i il·lustradors com ara Leonard Beard, Quim Bou, Joan Antoni Poch (Jap) o Lluís Puigbert posen en evidència les injustícies del nostre món a partir de les interpretacions gràfiques que fan de la irracionalitat de les fronteres, l'addicció malaltissa al poder, el paper no sempre lloable dels mitjans de comunicació o l'extensió vertiginosa de la pobresa al volum Una pedra a la sabata, editat també per Brau. El llibre parteix dels treballs que aquests il·lustradors han realitzat els últims quinze anys per als calendaris solidaris del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat, i planteja en clau d'humor una lectura de la situació actual que invita també a la reflexió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.