El Consell de Cultura de Torrent no homenatjarà Vicent Andrés Estellés
Pau Alabajos lamenta l'oportunitat perduda de reivindicar la figura del poeta de Burjassot en l'any dedicat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
El representant de Compromís per Torrent al Consell de Cultura Municipal, ha lamentat que es perda una oportunitat important de poder reivindicar una figura de la magnitud de Vicent Andrés Estellés en conèixer que, una vegada més, l'obra triada per a la lectura pública en valencià organitzada per la regidoria de Cultura que tindrà lloc el 18 d'abril, en el marc del dia del llibre, siga el Tirant lo Blanc.
Alabajos va sol·licitar en l'última reunió del Consell, que va tindre lloc en desembre de 2012, que en el programa de 2013 es variara i es llegiren poemes de Vicent Andrés Estellés, aprofitant que és enguany l'autor homenatjat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. La proposta ha estat denegat per la via dels fets, ja que el representant de Compromís no ha rebut cap tipus de resposta a la seua petició.
A parer d'Alabajos, el fet que tot els anys i de manera reiterativa es llija sempre el Tirant lo Blanc “demostra que el PP només veu el valencià com una qüestió folkloritzant i antiga, no com una llengua amb present i futur i a reivindicar per la joventut”.
Així mateix, el representant de Compromís, considera encara més increïble aquest veto de facto, quan fins i tot la consellera d'Educació i exalcaldessa de Torrent, María José Catalá, va prendre possessió del seu càrrec en el Consell llegint els famosos versos d'”Assumiràs la veu d'un poble” o la Diputació de València, presidida per Alfonso Rus i governada pel PP, aprovara per unanimitat la moció de Compromís per afegir-se a la commemoració de l'any Estellés.
En aquest sentit, Alabajos considera que tot forma part de la mateixa estratègia. “Al PP només li interessa la cultura valenciana per a fer-se fotos —i no moltes—. La mateixa María José Catalá ha estat condemnada per la justícia a obrir línies en valencià en col·legis de Xirivella i Picassent, perquè els tribunals han donat la raó als pares i mares, que demanaven escolaritzar els seus fills en valencià, i, fins i tot així, Catalá ha manifestat que no acataria la sentència”.
Sempre s'ha anat a galtades
Pere RossellJa és històrica la relació d'una part de torrentins i torrentines amb la cultura valenciana nascuda de l'estudi la recerca i l'actualització de la nostra història. Els més majors de la vila, recorden com pels anys huitanta, el poeta de Burjassot i l'assagista de Sueca, van ser rebuts a galtades i ni tan sols van poder passar del pont d'accés a la ciutat pel barranc de Xiva.
Fuster, Estellés i Ventura, van haver de girar cua davant les hostilitats dels blavers d'aleshores, alguns dels quals ocupen bancada política a l'Ajuntament o són coneguts, familiars o saludats d'aquells. Ja hi havia escratge, però aleshores no li semblava gens malament als conservadors que s'hi fera, perquè segons deien, estaven "salvant la pàtria valenciana" de l'or català.
Quanta mentida i quant de destarifo s'observa a la bancada (ultra)conservadora torrentina. Aquesta és una mostra més del poc que aquesta gent s'estima la cultura, la història i els costums més nostrats: res de res. Quan reus que ja s'acaba, torna a començar!