L'IEC i Castelló per la Llengua engeguen uns vermuts literaris
El cicle ha programat cinc col·loquis amb escriptors i estudiosos de la realitat cultural, social i política de la ciutat
Hi participaran Vicent Pitarch, Vicent Usó, Ferran Archilés, Vicent Salvador i Joan Francesc Mira
Castelló per la Llengua i la delegació de Castelló de l'IEC han organitzat cinc col·loquis amb escriptors i estudiosos de la realitat cultural, social i política de la ciutat, que sota l'aixopluc de Vermuts literaris es duran a terme diferents dissabtes entre el 13 d'abril i el 22 de juny a l'hora del vermut, en un ambient distés i de proximitat amb els autors. Els actes es duran a terme a les 12 h al pati de la casa de cultura de Castelló de la Plana.
El cicle comença el pròxim dissabte dia 13 amb Vicent Pitarch. La tertúlia girarà entorn les obres L'Eix Castellonenc de la Cultura Contemporània i El combat per la premsa: Al vent i Nosaltres els valencians, que repassen la història i els protagonistes del valencianisme polític a la ciutat, des dels anys de la república fins als huitanta. Dues aportacions per a entendre millor la societat castellonenca i que de segur que donaran tema de conversa.
Canviant de to, el dissabte 27 d'abril pertoca el torn a Vicent Usó, que presentarà la novel·la negra La mà de ningú, una obra que innova el gènere defugint la perspectiva del narrador-investigador i que desplega directament la història davant els ulls del lector, sense necessitat d'intermediari.
Ferran Archilés arribarà el 25 de maig amb la seua obra Una singularitat amarga. Joan Fuster i el relat de la identitat valenciana. Archilés formularà algunes de les inconsistències que troba en els axiomes del nacionalisme teòric valencià. En efecte, el llibre d'Archilés construeix un contrarelat a la visió, segons ell, “essencialista” de la identitat valenciana en Fuster: es tracta doncs d'un llibre polèmic, de gran categoria intel·lectual i que ens convida a la reflexió.
L'1 de juny, Vicent Salvador parlarà de l'obra de Vicent Andrés Estellés, enguany que es compleixen 20 anys de la mort. Vicent Salvador és poeta i filòleg, catedràtic de la UJI i membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. A més, és expert en l'obra del poeta de Burjassot, sobre el qual ha publicat Una aproximació a Vicent Andrés Estellés.
Joan Francesc Mira tanca el cicle el 22 de juny amb la presentació de En un món fet de nacions, un llibre construït a partir d'assajos i aproximacions biogràfiques, des d'un punt de vista holístic. En la primera part, Mira afirma la identitat col·lectiva a través de la festa i la literatura, entre altres elements. En la segona, ens aproxima a tretze personalitats de la cultura catalana contemporània. El col·loqui desembocarà, de manera probablement indefugible, en la valoració del panorama sociopolític valencià actual, cosa que promet un fecund debat.