Música

el. disc

xavier castillón

Delafé y las Flores Azules, en dual

Delafé y las Flores Azules presenta aquest dissabte a l'Auditori de Girona, dins del festival Strenes, el seu quart disc, ‘De ti sin mí / De mí sin ti', un doble àlbum amb 22 cançons: les 11 del primer disc comparteixen lletra i ordre, però no títol ni música, amb les del segon. Una pel·lícula molt personal complementa el projecte

El quart disc del grup barceloní Delafé y las Flores Azules, De ti sin mí / De mí sin ti (Warner) no és el que tradicionalment s'entén com un disc conceptual, però sí que hi ha un singular fil argumental que dóna coherència a aquest doble CD produït per Paco Loco, amb un total de 22 cançons, 11 per disc, que comparteixen lletra i ordre, però no títol ni vestit sonor. “L'origen d'aquest projecte va ser una cançó del disc anterior, titulada Río por no llorar, que tenia dues parts molt diferenciades, una de més canyera i una altra de més melancòlica, que compartien més o menys la mateixa lletra. Per això ens vam plantejar ara fer un disc més alegre i un altre de més trist amb les mateixes lletres, per observar com canvia el feeling d'un mateix text en funció del seu tractament musical”, explica Òscar D'Aniello, la veu recitadora, el singular rapper d'aquest grup que ara completen Helena Miquel i Dani Acedo, i que després de més d'una dècada en actiu ha passat de ser el divertimento paral·lel de músics d'altres grups com ara Mishima i Élena, a ser un dels grups de més èxit del panorama estatal, amb la seva combinació única de fraseig de hip-hop i melòdica veu femenina. “Fa ja tres discos que vivim d'això, però cada vegada és més complicat. La pujada de l'IVA cultural al 21% ha estat un gran daltabaix. Aquest govern es vol carregar la cultura”, diu l'Òscar.

Delafé y las Flores Azules ha respost a l'adversitat amb imaginació i recursos: el disc no només és doble, sinó que en la seva edició més completa va acompanyat per un DVD, amb una pel·lícula documental titulada Ciao Pirla!, que narra el singular i emotiu viatge d'Òscar D'Aniello per portar en bicicleta les cendres del seu pare des de Barcelona a la seva localitat natal, Desio, a prop de Milà. Un trajecte de 1.369 quilòmetres, passant pels Pirineus i els Alps, en 12 dies: uns 130 quilòmetres per dia.

El documental ha estat lloat pels seus valors cinematogràfics al marge del seu paper com a complement d'un disc. “La pel·lícula i el disc tenen moltes coses en comú, especialment la idea que, fins i tot d'una cosa tan trista, se'n poden intentar veure les coses bones”, opina D'Aniello, que també subratlla el fet que, en aquesta època de restriccions, ells han apostat per oferir “un producte força mimat, una espècie de petit tresor, perquè pensem que la gent vol això”. Tot i que la caixa amb els dos CD i el DVD tenia un preu relativament car, uns 23 euros, ha estat un èxit de vendes.

Aquest dissabte, Delafé y las Flores Azules estrena el seu nou espectacle a l'Auditori de Girona dins del festival Strenes. Anuncien un concert cru i sorollós, amb un format de quintet força rocker, amb dues bateries i sense els temes més malenconiosos d'aquest últim disc dual.

De ti sin mí / De mí sin ti
Delafé y las Flores Azules
Discogràfica: Warner Music.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.