cultura

Nova inversió per a la rehabilitació de la muralla de la Porta Ferrissa a la Torre del Panto de Morella

L'alcalde de la localitat ha rebut la confirmació de l'Institut de Patrimoni de l'ampliació de l'obra de la muralla sol·licitada, que va patir un segon enfonsament el dia 11 de març.

La inversió anunciada será d'uns 750.000 euros

La rehabilitació del tram de muralla entre la Porta Ferrissa i la Torre del Panto continua avançant. L'alcalde de Morella ha rebut la confirmació de l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya de l'ampliació de l'obra en aquesta zona de la muralla i s'invertiran uns 750.000 euros més dels aprovats inicialment per recuperar aquest tram de la fortificació morellana.

Aquesta quantitat se suma a la prevista després de l'enfonsament de l'any passat, que ja era de 440.000 euros. Així, la quantitat total que se invertirà rondarà els 1,2 milions d'euros.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha valorat de forma “molt positiva” la notícia, ja que “aquesta actuació és important i servirà per seguir l'avançat procés de rehabilitació del nostre patrimoni i tornar a reconstruir i consolidar aquesta zona afectada per l'enfonsament i els trams de muralla annexos”.

La intervenció inclourà la realització d'un estudi geològic del terreny, el seguiment arqueològic paral·lel al desenrunament i moviments de terres, la preparació de seccions de mur existents, la consolidació i restauració del tram caigut i l'establiment del sistema d'evacuació d'aigües i del corresponent drenatge.

Cal recordar que el temporal en forma de tempesta que va afectar a Morella el 28 d'agost, va provocar un enfonsament d'uns deu metres de la muralla annexa a la Porta Ferrissa. Dels més de 1,5 quilòmetres de perímetre defensiu de la localitat, aquest era el tram que es trobava en pitjor estat. Una vegada que van ocórrer aquests fets, des del consistori morellà es va remetre tota la documentació immediatament i es va sol·licitar la declaració d'urgència en l'obra.

Així, després d'una reunió entre el primer edil morellà i el Subdelegat del Govern a Castelló, va arribar la notícia de l'aprovació de la petició realitzada des del municipi i es van consignar 440.000 euros per dur a terme l'obra.

Des de desembre estaven en marxa les obres, però l'11 de març, degut a la inestabilitat dels trams de muralla contigus es va produir un nou enfonsament, produint-se un forat a la muralla d'uns 30 metres. Per això, es va repetir el procés i l'endemà es van produir reunions a peu d'obra entre el consistori morellà, els tècnics de l'IPCE i responsables de Conselleria de Cultura, en la qual l'alcalde de la localitat va sol·licitar l'ampliació de l'actuació, ja que era evident i necessari que es rehabilités la totalitat del tram i que es declaressin les obres d'urgència.

Una petició que ha estat aprovada i per a la qual es destinaran uns 750.000 euros més als ja previstos inicialment. Rhamsés Ripollés ha destacat “la gestió municipal eficient i la bona entesa entre les administracions que ha fet que s'aproven solucions immediates als despreniments”.

Una volta coneguda l'ampliació de l'obra per part de l'IPCE, l'alcalde de la localitat ha remès una carta al Ministeri de Cultura per sol·licitar que l'actuació la duga a terme alguna empresa local. Des del consistori s'entén que al municipi hi ha mercantils qualificades per a aquest treball i que així, es repercutiria d'una manera important en l'economia local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.