Oriol Ponsatí-Murlà se sotmet avui a les «Vexations» de Satie tocant el piano durant gairebé un dia

No és una marató de piano sinó una partitura d'una única pàgina escrita amb la malèvola indicació de ser tocada 840 vegades consecutives. Porta per títol Vexations, la va escriure el gran compositor francès Erik Satie el 1893 i la intentarà interpretar sencera avui, a partir de les sis de la tarda, el figuerenc Oriol Ponsatí-Murlà (1978), editor, rapsode, filòsof i pianista (parafilòsof i parapianista, segons apunta el mateix interessat), que si se'n surt haurà tocat entre vint i vint-i-quatre hores sense interrupció, és a dir, fins demà a la tarda.

L'escenari és la Nau Côclea de Camallera i el marc, el XVII Festival de Música 13. Ponsatí-Murlà explica que l'objectiu de la llarga vetllada «no és que la gent vingui a escoltar un concert sinó crear un espai sonor on passin coses durant un dia», segons argumenta.

Casasses recita «UH»

Una de les «coses» que està previst que passin és la intervenció, a partir de dos quarts de nou del vespre, del poeta Enric Casasses, que recitarà acompanyat per les Vexacions de música de fons (o acompanyant Ponsatí-Murlà amb paraules de fons) el seu poema UH. Casasses tampoc no s'hi posarà per poc: 9.072 versos, una tasca en què també té previst invertir unes quantes hores.

La vetllada s'acabarà demà entre les 12 del migdia i les 7 de la tarda. Tot dependrà del tempo del pianista.

Begudes isotòniques i mentalització

Ponsatí-Murlà explicava ahir, a 24 hores d'iniciar l'actuació, que el repte és més mental que físic. «La repetició cansa molt mentalment», explicava, en una partitura lenta «però molt punyetera»: atonal i claferta d'alteracions, la qual cosa la fa molt difícil de memoritzar. Per afrontar l'actuació d'avui, el figuerenc s'ha proveït de begudes isotòniques, fruits secs i altres menges poc laxants, «un menú més d'esportista que no pas de músic». Vexations no ha estat interpretada mai abans a l'Estat Espanyol per un sol pianista. «Normalment fan relleus entre tres o quatre», deia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona
festival

Un segon maig amb la força de la paraula

barcelona
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro