cultura

Mor Josep M. Jané i Samsó, activista cultural

Josep Maria Jané i Samsó, un dels màxims exponents de la promoció cultural durant el franquisme, va morir ahir als 90 anys d'edat. Jané i Samsó era original de l'Arboç i tenia la Creu de Sant Jordi.

Del 1948 al 1966, Josep Maria Jané i Samsó va dirigir amb Esteve Cruanyes i Oliver la revista en català Fe i vida. Impulsor dels estudis colombins a Catalunya, va ser el creador de l'Arxiu Arbocenc el 1948, i va fundar l'Institut d'Estudis Penedesencs. El 1991 va ser nomenat Arxiver d'Honor de la Vila de l'Arboç, i el 2011 va ser distingit per l'Institut d'Estudis Penedesencs.

Assajos i articles

En l'àmbit literari va conrear l'assaig i l'article periodístic de caire històric, i el 1993 va publicar una lloada biografia de l'abat arbocenc Aureli Maria Escarré. També té diversos treballs històrics que resten inèdits. Com a recompensa a la seva dilatada trajectòria, el 1995 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.

Fins fa poc temps, Josep Maria Jané i Samsó va regentar la centenària botiga de l'Arboç Les Amèriques. Ell va ser qui va engalanar la casa-botoga familiar d'estil modernista amb la cèlebre estàtua de Colom que amb el pas dels anys s'ha convertit en un dels signes identitaris de la vila de l'Arboç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.