cultura

la CRÒNICA

Un bon àpat musical

La primera vetllada del festival Sons del Món 2013, celebrada divendres a l'inigualable escenari del monestir de Santa Maria de Vilabertran, no podia començar de millor forma. No amb un, sinó amb dos concerts. Els vins escollits pel sommelier Roger Viusà, Blanc dels Aspres (Vinyes dels Aspres) i Blau (Mas Oller), per maridar amb la música i també amb el sopar previ servit a l'Hort del Prior –com sempre extraordinari– van decidir l'ordre d'actuació. És així que a Joan Dausà i els Tipus d'Interès els va tocar servir el primer plat musical i ho van fer oferint un recital de cançons d'estil romàntic, interpretades amb un equilibrat ritme, que combina la suavitat i l'energia a parts iguals.

Les cançons, vertebrades per lletres de to realista, embriaguen amb la seva poderosa nostàlgia i melancolia. La poderosa veu i la simpatia escènica que desprèn Joan Dausà, però, converteixen aquest intimisme en una actuació alegre i enèrgica d'un artista que porta implícita una equívoca etiqueta de cantautor trist. També va demostrar, sobradament, que no són un grup d'una sola cançó. Amb tot, malgrat la seva negativa inicial, van accedir a l'exigència del públic i van interpretar, amb tothom dempeus, la brillant Jo mai mai, que dóna nom al seu primer disc.

A punt de tocar la 1 de la matinada, els Blaumut van oferir el segon plat. Amb un ritme sorprenentment (i agraïdament) fervorós van treure la son i el poder embriagador de Bacus a més d'un –bé, amb alguna excepció ben propera– i van entusiasmar l'audiència amb el seu estil original i inconfusible, que fusiona a la perfecció la clàssica (amb instruments de corda) i el so més característic de l'actual pop-rock-folk català.

Així, doncs, amb el seu bon directe van interpretar les onze cançons d'El turista, entre les quals destaquen dues que fa temps que molts portem taral·lejant: Pa amb oli i sal i Bicicletes (sens dubte, una de les cançons de l'estiu). Particularment, em quedo amb la instrumental Octubre i l'adaptació del poema d'Espriu I beg your pardon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor l’estatunidenc Duane Eddy, ‘el rei de la guitarra twang’

ARTS EN VIU

Terrats en Cultura concentra les activitats culturals de capvespre

BARCELONA
cinema

Meryl Streep rebrà la Palma d’Or d’Honor al Festival de Canes

Barcelona
ARTS EN VIU

El Lliure celebra ‘Thauma’, un poema escènic que desborda la creació

BARCELONA
Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona