Territori

no. som. tan. lluny

David marín

El millor que ens pot passar

El millor que ens pot passar és que el 90è aniversari ens agafi treballant. I en l'ofici que més ens agrada. Això justament és el que li ha passat aquesta setmana a Josep Vallverdú, amb llibre publicat aquest any –el dietari Però plou poc (Pagès Editors)–, un altre en preparació –Argila, que serà el seu segon recull de poemes)–, i en plena gira al llarg dels Països Catalans. El passat dimarts 9 de juliol Vallverdú es va convertir en nonagenari a Menorca, on havia de fer una conferència sobre el passat, el present i el futur de la literatura infantil i juvenil, gènere que ha cultivat amb mestratge i amb els quals ha aconseguit atrapar milers i milers de lectors de totes les generacions. L'escriptor lleidatà va tenir temps per a un dinar amb pastís i espelmes i de seguida cap a l'Institut Menorquí d'Estudis, a Maó, on l'esperava el seu biògraf, Josep Maria Aloy, encarregat de moderar la conferència en la qual també van participar el poeta Ponç Pons, l'escriptor Pau Faner i l'escriptora Maite Salord. L'acte va servir, a més de repassar l'estat de la literatura per a joves als Països Catalans, per fer un recorregut per la prolífica trajectòria de Vallverdú: prop de 150 llibres publicats, entre propis i traduccions, i que van des de l'assaig a la narrativa infantil i juvenil, d'adults, el relat breu i la novel·la.

La trobada a Maó forma part de la gira que està fent aquest any per tots els territoris de parla catalana amb el suport de la Diputació de Lleida. El passeig d'aniversari va començar al gener a Lleida i ja l'ha portat a Barcelona, Tarragona, Girona, Calaceit, Andorra, i més endavant el portarà a l'Alguer, Prada de Conflent, València.

Ara, la Universitat de Lleida li acaba d'encarregar que pronunciï la lliçó inaugural del pròxim curs acadèmic el 18 de setembre. La conferència tractarà sobre la transmissió cultural a Catalunya de pares a fills, i el paper que hi han tingut les entitats com els orfeons o els centres excursionistes. Una feina més a preparar durant l'estiu. Res que no pugui fer un home que ha publicat una mitjana de tres llibres a l'any i que als noranta anys i acabat de casar en segones núpcies, continua en plenitud creadora. Ajornar, com diuen que faran, l'edat de la jubilació, és un retrocés en els drets socials. Però en el fons tots firmaríem perquè, als 90, treballem amb la intensitat i passió de Vallverdú.

Prolífic
Amb la literatura infantil i juvenil Vallverdú ha creat al llarg de la seva carrera milers i milers de lectors en català de totes les generacions. Però també ha conreat altres gèneres. A través de l'assaig, i també l'articulisme periodístic, Vallverdú ha estat cronista de la història de la cultura i la política a Catalunya les darreres dècades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona