cultura

art

Vint-i-sis artistes pinten còdols per a Vila i Fàbrega

És una iniciativa del periodista Pius Pujades, amic de l'artista, del qual també té una dotzena de ‘pictòlits'

Les obres s'exposen de moment a internet

Eduard Vila i Fàbrega (Girona, 1921-2008), tan bon artista com home humil i apreciat per tothom, treballava en un banc que el va enviar uns mesos a la seva oficina de Tossa, als anys seixanta. En els seus passejos per la platges tossenques, Vila i Fàbrega recollia còdols modelats per l'erosió marina i els pintava, per regalar-los als seus amics, que posteriorment li van portar també altres pedres amb el mateix objectiu, provinents de les cales de Colera i, especialment, de la Rovellada.

Vila i Fàbrega pintava sobretot cares en aquestes pedres ovalades. El periodista gironí Pius Pujades, bon amic de l'artista i col·laborador d'El Punt Avui, ha col·leccionat una dotzena d'aquests pictòlits, la paraula amb què Pujades ha batejat aquest tipus de creacions pètries i també el blog a internet Pictòlits (Pintura sobre còdols polits pel mar) que li serveix com a museu virtual de les creacions de Vila i Fàbrega i d'altres artistes als quals ha encoratjat a seguir el seu exemple per homenatjar-lo.

Fins ara, 26 artistes han respost a la seva crida –i als còdols que els ha facilitat– amb un total de 130 pictòlits ben diversos en formes, colors i tècniques. Hi ha obres de Fulcarà, Corominas, Roca D. Costa, Josep Perpiñà, Domènec Fita, Dolors Bosch, Comadira, Mercè Riba, Carme Planella, Carme Bosch, Ernest Dalmau, Dolors Noguer, M. Àngels Feliu, Elena Olivé, Mercè Huerta, Roser Oliveras i Vicente Huedo. En una segona sèrie, hi han participat Mercè Ferré, Joan Padern, Enric Ansesa, Glòria Cortina, Martoranno, M. Costa, Jordi Gispert, Quico Estivill i Bosch Martí.

A Pius Pujades li agradaria que tots aquests pictòlits formessin part d'una exposició permanent a Colera, Llançà o Tossa. Recentment ha rebut d'un amic comú, el també periodista d'El Punt Avui Jordi Soler, un dels pintats per Vila i Fàbrega en els anys seixanta. I el fenomen s'ha estès: l'Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell ha convocat aquest estiu un concurs de pintura de pictòlits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.