El Fitag rep actors de 10 països
El XIII Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona s'obre demà
Inclou 26 espectacles de 24 companyies, 9 de les quals de les comarques gironines
“Cada vegada hi ha més voluntarisme i menys diners, però el que intentem sempre és que els grups de teatre amateur que participen al Fitag s'hi sentin estimats i ben cuidats. Quan parlo amb representats municipals sempre els intento transmetre que s'ha de tractar bé la gent que fa teatre a les seves poblacions perquè aquest associacionisme és un gran patrimoni immaterial. Cal cuidar la gent que fa coses.” Ho diu Martí Peraferrer, el director del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag), que demà al vespre aixecarà el teló de la 13a edició amb un espectacle titulat UAP 13 que reunirà al Teatre Municipal un centenar de joves actors procedents de 26 centres educatius de les comarques gironines, coordinats per la companyia cassanenca Cràdula.
Fins dissabte vinent, el Fitag ha programat un total de 26 espectacles –gratuïts o amb entrades de 4 euros– a càrrec de 24 companyies de 10 nacionalitats diferents. Hi estan representades Rússia, Tunísia, Romania, França, Itàlia, Bèlgica, l'Argentina, Israel, Mèxic i l'Estat espanyol, juntament amb una important presència catalana i, especialment, gironina, amb 9 companyies de Fornells de la Selva, Arbúcies, Llagostera, Vilablareix, Girona, Palamós, Cassà de la Selva i Figueres. En total, unes 250 persones, entre actors, directors i tècnics, conviuran durant aquesta setmana al Fitag i els de fora dormiran en albergs i pensions com ara el Cerverí, l'Equity Point i el Margarit.
El pati de les Magnòlies de l'edifici de la Generalitat –on hi haurà dues funcions cada nit, la de mitjanit sempre a càrrec d'una companyia gironina–, el pati de la Casa de Cultura i La Planeta seran els altres escenaris principals del festival, juntament amb el Museu d'Història dels Jueus, on de dimecres a dissabte, d'onze a una del migdia, hi tindran lloc diverses sessions de microteatre: 6 històries breus originals, encarregades a diferents autors, que tenen com a comú denominador l'univers cultural jueu. En aquest projecte de dinamització museística, hi participen uns 35 actors i actrius de les comarques gironines, sota la direcció del sevillà Ramón Perera, col·laborador habitual del Fitag des de fa 7 anys.
El festival manté el Fitag de Nits a la Casa de Cultura, cada dia a partir de dimecres de quarts d'una a tres de la matinada, amb les propostes més informals, divertides i cabareteres –entrada lliure–, i al mateix escenari tindran lloc al matí les propostes del Petit Fitag, la nova programació infantil i familiar del festival, que es pot consultar a través del web: www.cultureta.cat. L'objectiu és crear nous públics i fomentar un festival més participatiu.
Aquest any hi ha dues coproduccions internacionals: l'obra El imbécil o El delirio de Luca, dirigida per l'argentí Armando Rodríguez i interpretada per l'actor mexicà Humberto Moreno i dues actrius i un actor de l'Aula de Teatre de Palafrugell, i Oh, Dios!, una comèdia dramàtica de la companyia israeliana Teatro de la Costa –tercera participació al Fitag–, interpretada per Efraim Barkan, Shirli Abudi i la gironina Maia Kanaan. La companyia, formada per argentins emigrats a Israel, treballa tant en hebreu com en castellà amb textos d'autors israelians. Oh, Dios!, d'Anat Gov (1953-2012), “investiga problemes actuals a través de l'Antic Testament”, segons Barkan.
El Fitag als municipis
El Fitag també ha programat activitats fora de Girona: dijous, els romanesos Microbis seran a Palamós; divendres, els mexicans del Centro Jalil Gibrán actuaran a Lloret, i dissabte hi haurà espectacles a la Jonquera (Atakados, País Basc), Maçanet de la Selva (Grotesque, Rússia) i Palafrugell (El imbécil).