cultura

Sant Vicent Ferrer continua fent miracles editorials

Hi ha molta llegenda feta i escrita al seua voltant que el professor Joan Francesc Mira va saber situar en la justa mesura

Onze anys després de la publi­cació feta per l'edi­to­rial Bro­mera en libres de gran for­mat, con­ti­nua venent-se amb certa pre­ferència aquest volum, segu­ra­ment perquè des del seu pri­mer moment, el pro­fes­sor Mira va saber fer una lec­tura trans­ver­sal sobre la vida i la lle­genda d'aquest pre­di­ca­dor valencià.

Es tracta aquest, d'un lli­bre que con­ti­nua la tra­dició d'obres de gran for­mat i en el qual es repassa l'època, la incan­sa­ble tasca de pre­di­cació i els mira­cles o les extra­or­dinàries lle­gen­des del per­so­natge valencià més popu­lar de totes les èpoques, més local i més inter­na­ci­o­nal al mateix temps.

L'obra recull el tarannà d'un comu­ni­ca­dor de paraula potent i seduc­tora —segons es desprèn de la lec­tura de lli­bre de Mira— amb fama de pro­di­gis mai vis­tos fins ales­ho­res capaç de com­moure i arros­se­gar les mas­ses.

El lec­tor d'aquesta obra com­prova, onze anys després de la seia pre­sen­tació com a primícia que, 661 anys després del nai­xe­ment, el pre­di­ca­dor valencià con­ti­nua cap­ti­vant per les seues pro­e­ses i fins i tot per la seua bio­gra­fia magis­tral­ment rela­tada pel pro­fes­sor Joan Fran­cesc Mira; una per­sona que fa dels seus lli­bres autènti­ques obres didàcti­ques i amb una gran sem­blança al que hui dia es coneix coma “relat con­tat”.

Il·lus­tra­ci­ons de gran valor

En aquesta obra de gran for­mat, per­fec­ta­ment edi­tada per Bro­mera i amb il·lus­tra­ci­ons de gra valor artístic i històric, es divulga gran part de la història comuna dels Països cata­lans així como el valuós patri­moni cul­tu­ral i arqui­tectònic i l'ima­gi­nari que ager­mana els pobles que en el seu moment cons­tituïren l'antiga Corona d'Aragó.

El relat passa pels capi­tells de la porta romànica de la cate­dral de València, però no deixa de cos­tat la gran influència que el rei Pere el Ceri­moniós va tenir sobre la vida d'aquell temps, o com la curta estada del sant pel con­vent de Sant Domènec de la capi­tal del Túria, va ser­vir-li de cata­pulta per a fer estu­dis a Tor­tosa, Bar­ce­lona i Lleida.

Història ben con­tada

El lli­bre deixa veure imat­ges i pai­sat­ges que con­nec­ten la cul­tura de l'antiga Corona d'Aragó amb la de l'Europa occi­den­tal d'ales­ho­res, fins a dipo­si­tar el relat en la cort pon­tifícia d'Avinyó, lloc des d'on encar­na­ria la visió que va tin­dre el 3 d'octu­bre del 1398 per sal­var la huma­ni­tat.

L'obra del pro­fes­sor Mira ha sabut situar la bio­gra­fia i la rea­li­tat històrica de Vicent Fer­rer, com la d'un per­so­natge influ­ent en la soci­e­tat del seu segle i, ho ha fet de manera plu­ral i diversa. Pos­si­ble­ment és ací on rau el mira­cle que encara ara con­ti­nua fent el sant valencià per excel·lència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.