Sense cultura

LLETRES

mercè miralles

Verdaguer Edicions

La Fundació Verdaguer es llança a l'aventura de crear un segell editorial que revalora l'obra de mossèn Cinto i la connecta amb el públic lector del segle XXI

“S'ha de valorar la nostra gosadia!”, comenta Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer. En el marc de la Setmana del Llibre en Català, presenten el nou segell: Verdaguer Edicions (www.verdagueredicions.cat). És una nova editorial que neix de la iniciativa de la Fundació Jacint Verdaguer (www.verdaguer.cat), amb una doble voluntat: assegurar la presència de l'obra que ha estat i és objecte dels estudiosos, d'una banda, i de l'altra, fer que els lectors d'avui tinguin al seu abast els textos del poeta. Una responsabilitat i un risc. Una gosadia fantàstica per al context actual, de revolució en el món del llibre. Un dels trets que caracteritza el nou segell són els suports. Seguirem tenint les versions de paper, amb un cost d'uns 20 euros, i tindrem a disposició també les versions digitals, per uns 8 euros.

No parteixen de zero. La Casa Museu Verdaguer, seu de la fundació, i ubicada a la llar on va néixer el poeta, a Folgueroles, es va obrir l'any 1967 i des d'aleshores ha mantingut actives diverses línies d'actuació. Entre aquestes línies de treball, destaca la de les edicions. D'altra banda, Verdaguer Edicions assumeix l'herència d'Eumo Editorial i de la Societat Verdaguer, institucions nascudes i crescudes al llarg de tres dècades a la Universitat de Vic, present també a la Fundació Jacint Verdaguer. Fent confluir tots aquests treballs ja fets i renovant els objectius, Verdaguer Edicions assumeix tot el llegat i reprèn dues línies editorials, les col·leccions Obra Completa i Univers Verdaguer. Per començar, els volums de l'Obra Completa ja publicats en paper, surten ara al mercat en versió digital. I els nous volums, que també es publicaran en paper i digital, aniran apareixent progressivament.

Com apunta Carme Torrents, la directora de la Fundació Jacint Verdaguer, “aquest projecte és molt important, perquè és una fundació la que s'atreveix a tirar-lo endavant!” Des de Folgueroles, la fundació ha esmerçat molts esforços per atendre el públic i per mantenir viu Verdaguer: rutes literàries, exposicions, xerrades... Però hi ha un fet real i és que Verdaguer, si no és en els circuits de lectura, si no és llegit i rellegit per experts i públic general, on queda? Un dels fets que ha impulsat el projecte editorial ha estat la constatació de l'alt seguiment de la tasca de la fundació des de la xarxa i el fet que molts lectors volen i poden tenir accés a l'obra verdagueriana des de diferents suports tecnològics. Un interès real unit a les possibilitats que ofereix l'entorn multimèdia, i sumat a la trajectòria de publicació fa que la nova editorial neixi amb bons auspicis.

L'edició crítica de l'obra de mossèn Cinto Verdaguer és un projecte de 42 publicacions, de les quals se n'han fet ja vuit. A part de tenir-los en paper, ara en disposem de cinc en format digital: Dos màrtirs de ma pàtria, o siga Llucià i Marcià, Sant Francesc, Pàtria, L'Atlàntida i Barcelona. Textos per a un llibre. Pendent de la versió digital està Montserrat. Llegenda de Montserrat. Llegendari, cançons, odes. En preparació, La Pomerola. Primavera (sortida prevista dins d'aquest 2013) i Al cel (per a 2014). Totes aquestes publicacions reuneixen el text del poeta i el treball que sobre ell han fet especialistes de renom, com ara Isidor Cònsul o Ramon Pinyol, entre d'altres. L'altra col·lecció és Univers Verdaguer: llibres en format butxaca que recullen antologies temàtiques de l'obra de Verdaguer i presenten noves i actuals lectures de la vida i l'obra del poeta de Folgueroles. Hi ha dos títols en preparació: Dimonis. Verdaguer i els exorcismes, d'Enric Casasses, i Verdaguer a l'Aneto. Ascensió de 1882, de Bernat Gasull.

“Ens fa molta il·lusió –continua explicant Carme Torrents–. Si ens ho mirem des del punt de vista del rendiment econòmic immediat, és normal que una editorial convencional no hi entri. Ara, si ens ho mirem com una inversió per difondre l'obra de Verdaguer, una obra que interpel·la la societat d'avui, és molt prometedor.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.