cultura

Ruta dels fenicis, memòries de ports i vies antigues

A l'històrica Casa Xanxo de Perpinyà es concretarà l'entrada de la Catalunya Nord en el programa cultural europeu Interreg Sudoe

Hi participen Algarve, Cantàbria, Alentejo, Andalusia, Malta, Itàlia i Sicília

En el marc del projecte europeu SUDOE Sant Cebrià/Perpinyà, escala del país català s'organitzaran el 8 i 9 de novembre a Perpinyà unes trobades internacionals que reuneixen representants dels col·laboradors del programa europeu SUDOE (Algarve, Cantàbria, Alentejo, Andalusia) i de la Ruta dels Fenicis (Malta, Itàlia, Sicília). En la reunió de Perpinyà, a la històrica Casa Xanxo, es definiran “els eixos d'un nou desenvolupament econòmic solidari basat en un turisme de les quatre estacions amb un fort valor cultural i patrimonial” . El comitè de pilotatge del projecte SUDOE Sant Cebrià-Perpinyà escala del país català es constituirà en aquesta ocasió.

Programa SUDOE

El programa de Cooperació Territorial de l'Espai Sudoest Europeu (SUDOE) cofinança projectes transnacionals a través del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). Les institucions públiques dels estats espanyol, francès, portuguès i de Gibraltar poden recorre-hi per tirar endavant projectes transfronterers en matèries com innovació tecnològica, medi ambient, comunicació i desenvolupament urbà sostenible.

La Ruta dels Fenicis

La Ruta dels Fenicis és un dels itineraris culturals internacionals reconeguts pel Consell d'Europa. Aquest itinerari passa per 18 estats i més de 80 ciutats i està basat en el llegat de fenicis i púnics de tres continents. Està considerat com l'itinerari de la interculturalitat mediterrània. La iniciativa va sorgit del govern italià l'any 1994. L'associació La Ruta dels Fenicis es va constituir deu anys més tard amb el recolzament de l'Institut Europeu d'Itineraris Culturals.

Aquesta ruta és la connexió de les grans rutes marítimes utilitzades pels fenicis des del segle XII abans de Crist com a mitjà de comunicació comercial i cultural en el Mediterrani. Els fenicis, grans navegants i comerciants, van crear amb aquestes rutes una civilització que es va escampar per les ribes nord i sud de la mar, realitzant així una koiné d'intercanvis de productes, d'idees i de persones.

La civilització fenícia i púnica representen un model per l'itinerari cultural del sud del Consell d'Europa, amb l'objectiu de “promoure la cultura mediterrània i enfortir els lligams històrics entre els països de la Mediterrània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA