Territori

estrena

Xavier Roca

Mafiosos a Barcelona

El contacte del director Joan Cutrina amb els ambients delictius i dels baixos fons, arran de la realització de documentals com ara Cara al mar, One dollar: el precio de la vida i Profesionales: los atracadores más peligrosos de los 80, li ha servit de background per al seu debut en el llargmetratge de ficció Alpha.

Es tracta d'un thriller inscrit en la rica tradició del cinema negre barceloní, que parteix d'una base argumental clàssica en el gènere: els amics que han seguit diferents rumbs en la vida i es retroben anys després. En aquest cas es tracta de tres homes que es van veure obligats a separar-se després d'un atracament frustrat. Vuit anys després, un d'ells surt de la presó, un altre s'ha convertit en policia i un altre és el líder d'una banda de criminals que actua amb la complicitat de la policia. Mafiosos, narcotraficants i policies corruptes són, per tant, els protagonistes d'una història que para tanta atenció a la descripció dels ambients marginals com a les escenes d'acció en la tradició del cinema nord-americà. Una història de tons ocres i ambients nocturns que retrata una Barcelona allunyada de la postal i el disseny: polígons industrials i tuguris de mala mort són els seus paisatges recurrents.

Martin Scorsese, Michael Mann, Quentin Tarantino i sèries televisives com The Wire són les influències palpables de Joan Cutrina, que afirma que ha volgut fugir del “desconeixement” que envolta el món criminal, cosa que fa que sempre s'acabi “parlant de tòpics”. Cutrina també opina que “en aquests ambients, la línia del bé i el mal és dispersa”.

Alpha
Direcció: Joan Cutrina Intèrprets: Álex Barahona, Juan Carlos Vellido, Miquel Fernández. Gènere: Thriller País: Catalunya, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.