Territori

no. som. tan. lluny

Joan Tort

La ciutat perduda de Sikarra

Sikarra és el topònim antic del qual se sospita que neix la denominació de la Segarra. Tot plegat es descobreix mitjançant una moneda que ara s'exposa al Museu de Cervera. Però aquest viatge al passat ha fet una passa més i prou important. Als Prats de Rei, a la comarca de l'Anoia, però formant part de la comarca natural de l'alta Segarra, es van descobrir a principis d'any unes estructures de pedra mentre es feien obres de millora del clavegueram. Una posterior campanya d'excavacions va posar al descobert un tram de muralla ibèrica que els experts han datat entre finals del segle VI i primera meitat del segle V aC. Ara, però, la Generalitat vol tapar aquestes restes i deixar-les amagades. Les raons són que no hi ha diners i una suposada manca d'entitat de les restes que fan innecessària la seva museïtzació.

Aquesta situació ha generat el rebuig de veïns i entitats de la Segarra, que ja han iniciat una campanya per reclama la conservació i museïtzació d'un jaciment que podria identificar-se amb Sikarra o la Sigarra, citada per Ptolemeu, capital dels ibers que va donar origen al nom de l'extens territori de la Segarra històrica. Aquesta comarca natural que se situa entre la Segarra, l'Anoia, el Solsonès, l'Urgell, la Conca de Barberà i les Garrigues.

Les excavacions també han permès recuperar altres restes del període ibèric final (s. III aC) i d'època romana (s. II-I aC), sobretot amb una bona quantitat de ceràmica.

De moment, les entitats agrupades sota la plataforma Salvem Sikarra, que ja sumen una vintena, han redactat un manifest i estan recollint adhesions d'associacions i veïns per preservar aquest patrimoni. També han trobat la complicitat de forces polítiques, com ICV, que ja ha anunciat preguntes i interpel·lacions parlamentàries per aconseguir la mínima inversió necessària per salvar i fer visitables aquestes restes de l'antiga ciutat perduda de Sikarra. I és que els promotors de la campanya estan convençuts que són al quilòmetre 0 de la seva història, a l'origen de la Segarra.

Inici amb 15.000 euros
Els experts calculen que una primera inversió de 15.000 euros permetria cobrir amb un vidre la fortificació trobada a principis d'any i destapada en les excavacions de l'estiu. Així es podria veure la troballa, crear un atractiu turístic i també preservar les restes. Els promotors de la campanya Salvem Sikarra, però, volen més excavacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Mercè d’enguany se centra en la cultura popular i incorpora nous espais i espectacles

BARCELONA
patrimoni

Les excavacions al poblat ibèric del Turó del Vent del Corredor refermen la importància de l’assentament

Llinars del Vallès
llibres

Claudia Pagès escriu sobre les dualitats i l’aigua

barcelona
LLIBRES

L’Avenç edita una vuitantena de proses inèdites de Joan Vinyoli

Santa Coloma de Farners

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona