Territori

no. som. tan. lluny

Joan Tort

La ciutat perduda de Sikarra

Sikarra és el topònim antic del qual se sos­pita que neix la deno­mi­nació de la Segarra. Tot ple­gat es des­co­breix mit­jançant una moneda que ara s'exposa al Museu de Cer­vera. Però aquest viatge al pas­sat ha fet una passa més i prou impor­tant. Als Prats de Rei, a la comarca de l'Anoia, però for­mant part de la comarca natu­ral de l'alta Segarra, es van des­co­brir a prin­ci­pis d'any unes estruc­tu­res de pedra men­tre es feien obres de millora del cla­ve­gue­ram. Una poste­rior cam­pa­nya d'exca­va­ci­ons va posar al des­co­bert un tram de mura­lla ibèrica que els experts han datat entre finals del segle VI i pri­mera mei­tat del segle V aC. Ara, però, la Gene­ra­li­tat vol tapar aques­tes res­tes i dei­xar-les ama­ga­des. Les raons són que no hi ha diners i una supo­sada manca d'enti­tat de les res­tes que fan inne­cessària la seva museïtzació.

Aquesta situ­ació ha gene­rat el rebuig de veïns i enti­tats de la Segarra, que ja han ini­ciat una cam­pa­nya per reclama la con­ser­vació i museïtzació d'un jaci­ment que podria iden­ti­fi­car-se amb Sikarra o la Sigarra, citada per Pto­le­meu, capi­tal dels ibers que va donar ori­gen al nom de l'extens ter­ri­tori de la Segarra històrica. Aquesta comarca natu­ral que se situa entre la Segarra, l'Anoia, el Sol­sonès, l'Urgell, la Conca de Bar­berà i les Gar­ri­gues.

Les exca­va­ci­ons també han permès recu­pe­rar altres res­tes del període ibèric final (s. III aC) i d'època romana (s. II-I aC), sobre­tot amb una bona quan­ti­tat de ceràmica.

De moment, les enti­tats agru­pa­des sota la pla­ta­forma Sal­vem Sikarra, que ja sumen una vin­tena, han redac­tat un mani­fest i estan reco­llint adhe­si­ons d'asso­ci­a­ci­ons i veïns per pre­ser­var aquest patri­moni. També han tro­bat la com­pli­ci­tat de for­ces polítiques, com ICV, que ja ha anun­ciat pre­gun­tes i inter­pel·laci­ons par­la­mentàries per acon­se­guir la mínima inversió necessària per sal­var i fer visi­ta­bles aques­tes res­tes de l'antiga ciu­tat per­duda de Sikarra. I és que els pro­mo­tors de la cam­pa­nya estan con­vençuts que són al quilòmetre 0 de la seva història, a l'ori­gen de la Segarra.

Inici amb 15.000 euros
Els experts calculen que una primera inversió de 15.000 euros permetria cobrir amb un vidre la fortificació trobada a principis d'any i destapada en les excavacions de l'estiu. Així es podria veure la troballa, crear un atractiu turístic i també preservar les restes. Els promotors de la campanya Salvem Sikarra, però, volen més excavacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.