cultura

Cris Juanico

Cantant

“Fujo del folklorisme de les nadales”

A casa meva el Nadal sempre l'he celebrat cantant; m'agrada la música com a nexe de celebració

Nadales d'aquí i d'arreu del món, però portades al seu terreny. El cantant Cris Juanico reinventa en el seu nou disc, Un món de nadales, aquesta vessant de la música tradicional. I ho fa amb la complicitat d'altres artistes que han col·laborat en el treball, com ara Núria Feliu, Roger Mas i Joan Reig. El CD sortirà a venda aquest dilluns, dia 2, i El Punt Avui l'oferirà als subscriptors a un preu rebaixat de 7,95 euros. Els lectors el podran adquirir per 13,50 euros.

El CD inclou nadales tan nostrades com Fum, fum, fum, però també d'africanes o del Perú. Com ha anat la recerca?
La recerca sempre és complicada, però en el cas de les nadales no ha estat una feina feixuga. El Nadal se celebra gairebé arreu del món, excepte a Àsia, d'on no n'he trobat cap. Intentar esbrinar com ho celebraven a altres llocs era un repte i una alegria.
Què hi aporta Cris Juanico a les nadales de sempre?
No sé fins a quin punt jo aporto alguna cosa a les nadales o les nadales m'han aportat a mi. És cert que en la tria que he fet, la majoria de les nadales són molt tradicionals. I és la part de la tradició, la part més antropològica, la que m'ha interessat. El punt de partida és la nadala, però, amb el versionat, la gent es trobarà melodies conegudes dins un envàs diferent; ens movem musicalment amb el jazz i la música més moderna, amb pinzellades de bossa i pop. Hi ha una mica de tot, i fugint del folklorisme de les nadales.
Ha passat per molts registres musicals, i ara un disc de nadales. Li agrada la diversitat?
Sempre dic que sóc un cul de mal seient. Busco la diversitat estilística, i això no és altra cosa que una recerca del propi origen. Jo m'he de posar en un tipus de pell estilística per saber fins a quin punt arribo o no. És una mica buscar-se un mateix. Em sento còmode amb la diversitat perquè és un aprenentatge constant.
En el disc hi han col·laborat molts altres artistes i grups. Com ha estat l'experiència?
El punt de partida és una formació de trio [amb el Luis González Trio], però les altres col·laboracions han donat diferents pinzellades a cadascuna de les nadales. He tingut la sort de treballar per primer cop amb la Núria Feliu, que per mi és un referent. I també hi col·laboren Roger Mas, Joan Reig, Meritxell Gené..., i sobretot ha estat interessant que hi participin quatre corals [Cor Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols, Cor Gospel de Sa Fàbrica de Músics, Cor Jove de l'Orfeó Català i Cor Vivaldi], d'estils diversos. Vaig pensar que els cors podien aportar un color diferent al disc i els vaig fer la proposta. El resultat és un projecte transversal.
Totes interpretades en català.
Si. Algunes ja estaven adaptades (hi hem fet modificacions puntuals) i altres s'han adaptat per a aquest disc.
També planteja un concert-audició adreçat als escolars.
Sí. Aquest format no tindrà res a veure amb el concert en si, que serà basat en el disc, i en els nou o deu concerts que farem aquest desembre, aniran passant alguns dels col·laboradors. Però estem adaptant un concert-audició per als escolars perquè pensem que aquest viatge per les nadales del món pot tenir interès per als més petits; perquè no relacionin el Nadal només amb els anuncis i les joguines, sinó el Nadal que es canta. Jo a casa meva el Nadal sempre l'he celebrat cantant. M'agrada la música com a nexe de celebració.
El disc arriba després de la minigira amb Ja t'ho diré. La carrera en solitari no té marxa enrere?
No. Sabíem que aquest retrobament era puntual i així ho vam fer saber. Són decisions preses ja fa molt temps i, en el meu cas, la carrera en solitari que vaig emprendre al 2003 no té marxa enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona