Llibres

infantil. i. juvenil

lluís llort

La princesa i la cantant

Exagerant una mica podríem dir allò que d'il·lustradors n'hi ha de dolents, de mediocres, de bons, d'excepcionals i, després, hi ha la francesa Claire Guiral, àlies Miss Clara. Basant-se en el conte clàssic d'Andersen, La princesa i el pèsol, l'autora ens ofereix una deliciosa combinació de tècniques entre les quals hi ha dibuix, pintura, fotografia, collage, confecció de nines i unes textures visuals molt ben trenades i justificades. La bona edició catalana de Baula permet assaborir l'univers de Miss Clara, que, vista al seu web, sembla que visqui dins d'un dels seus llibres, acompanyada pel seu gat.

Una altra cosa és la interpretació contemporània del text d'Andersen, en què un príncep surt a voltar món a la recerca d'una princesa prou digna. Una recerca infructuosa en què cap princesa supera l'examen del jove, ni a l'Índia ni al Japó, ni al mar ni a les muntanyes, ni les alegres ni les intel·ligents. Després d'haver tornat al castell, una nit de tempesta apareix una noia que diu que és princesa i demana aixopluc. La reina posa un pèsol sota dels vint matalassos on ha de dormir la convidada per comprovar si és cert el que diu i, al matí, la noia afirma que ha passat mala nit... No crec que ser tan sensible sigui positiu i encara menys signe de qualitat humana, però les imatges que m'expliquen la història aconsegueixen que m'enamori de la princesa fleuma.

El també il·lustrador francès Benjamin Lacombe és més jove que Miss Clara, menys excèntric i no tan genial com a creador, si bé amb les il·lustracions de Swinging Christmas, també a Baula, ofereix una bona feina amb dosis de la sensualitat i la melancolia que acostuma a abocar en la seva obra. El text està basat en un conte de la cantant Olivia Ruiz i l'edició del llibre, de gran format, inclou un CD amb cinc cançons de jazz interpretades per ella i The Red Star Orchestra.

El conte narra la història d'un nen que viu en un poble avorrit i fred. La mare l'envia a donar queviures a un ermità que l'iniciarà en la passió per la lectura i li explicarà que el seu gran amor va ser una cantant de jazz. Un al·legat en favor de l'amistat, de l'amor, de la lectura i de la música que val molt la pena.

la princesa i el pèsol
Text i il·lustració: Miss Clara Traducció: Jordi Comasòlives Editorial: Baula Pàgines:48 Preu: 12 euros A partir: 8 anys
swinging christmas
Text i il·lustració: Benjamin Lacombe Traducció: J. Vidal Editorial: Baula Pàgines:48 Preu: 21,50 euros A partir: 8 anys


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.