L'Ametlla finalitza amb un audiovisual la museïtzació dels seus búnquers

Es preveu que el nou espai es puga inaugurar amb una recreació històrica a finals d'agost

Situats entre les platges de l'Estany i Port Olivet, els búnquers de l'Ametlla de Mar –coneguts al municipi com «les fortificacions»– els va construir el govern republicà a l'inici de la Guerra Civil perquè es temia una invasió de les forces franquistes per mar des de Mallorca. Al final l'ofensiva va ser terrestre però durant un any i mig, des del començament del conflicte bèl·lic, el juliol del 1936, fins a finals del 1937, a l'Ametlla va haver-hi una base permanent d'una trentena de soldats. La relació de la gent del poble amb aquests soldats –algun fins i tot es va acabar casant a l'Ametlla– és el que explica l'audiovisual de set minuts que es projectarà en un dels búnquers. L'ha produït l'empresa Cromàtica, assessorada pel grup de gestió del patrimoni arqueològic i històric Àtics, els responsables de la segona fase del projecte de museïtzació, i el rodatge el van fer fa unes setmanes a diferents espais de l'Ametlla de Mar. «Als búnquers, als carrers del nucli antic i també en alguns dels restaurants que encara conserven elements de l'època», explicava el gerent del Patronat Municipal de Turisme, Dami Llaó, tot precisant que serà en blanc i negre.

Aquest audiovisual és l'últim pas d'un projecte que va començar a mitjan del 2008 i que s'ha estructurat en dues fases. La primera va consistir a netejar tant l'exterior com l'interior dels búnquers; millorar la canalització de les aigües pluvials, i tancar els sis accessos amb portes metal·litzades per evitar accidents i actes vandàlics. Va tindre un pressupost de 40.000 euros. La segona fase, pressupostada en 130.000 euros, ha permès portar l'electricitat als búnquers, restaurar el sostre i museïtzar el seu interior. Concretament, s'han ambientat les fortificacions amb decorats, s'han sonoritzat i s'hi han instal·lat panells explicatius i fotografies de l'època, moltes cedides pels veïns del municipi. També hi haurà plànols de l'interior de les fortificacions i s'inclourà informació diversa del que passava a fora, amb explicacions sobre la batalla de l'Ebre, la situació d'altres fortificacions i els bombardejos propers. La museïtzació del búnquer també donarà a conèixer el dia a dia de la gent del poble i dels soldats, què menjaven i com dormien i quina vida feien. El recorregut acabarà amb una explicació sobre els vaixells que es van enfonsar en els anys de la Primera Guerra Mundial davant de la costa de l'Ametlla de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.