història
Els episodis del castell de Sant Ferran, relatats
La publicació de ‘L'art dorment' d'Alfons Martínez Puig, que es presenta demà, inicia una col·lecció d'història
Han transcorregut 260 anys des de la construcció del castell de Sant Ferran de Figueres. Inaugurat l'any 1766, aquesta imponent fortificació fronterera ha estat testimoni d'innombrables esdeveniments històrics. N'hi ha de molt documentats i tractats pels historiadors, com és el cas de la mort del general Álvarez de Castro (1810) o la Rovirada, protagonitzada per mossèn Rovira el 1811, o de més recents, com ara la conversió d'una part del castell en penal o l'estada del colpista Tejero.
Ara, dins la seva tasca de preservació i promoció de la fortalesa figuerenca, l'associació Amics del Castell de Sant Ferran ha encetat una nova col·lecció de llibres d'història en què, en paraules del seu president, Antonio Herrera López de la Cova, es vol deixar constància d'alguns fets o esdeveniments no tan coneguts o fins i tot inèdits que hi han transcorregut. És així com Episodis del Castell de Sant Ferran, una publicació produïda per Brau Edicions i amb suport institucional i privat, presenta el seu primer llibre, L'art dorment. El tresor artístic a l'Alt Empordà (abril 1938-juny 1939), escrit per l'historiador figuerenc Alfons Martínez Puig.
El volum documenta l'episodi que narra els fets que van portar que al castell de Sant Ferran s'hi instal·lés durant un període de la Guerra Civil el dipòsit artístic i patrimonial –provinent del Museu del Prado però també de l'Escorial, del Palau Reial de Madrid– de col·leccions privades i també obres que pertanyien a esglésies, desallotjades per evitar-ne el saqueig o la destrucció, per ser traslladats a continuació a Ginebra (Suïssa). El castell de Peralada, la Mina Canta de la Vajol i el mas Descalç de Darnius són altres llocs on es van dipositar les obres.
La presentació del llibre tindrà lloc demà a la seu social d'Amics del Castell, a les 19.30 h. La voluntat de l'associació és editar anualment nous episodis. Entre altres de possibles, hi ha entre mans el dels fets dels capellans morts durant la República o la documentació de tots els governadors que ha tingut el castell. Però d'històries al castell n'hi ha moltes i molts són els que les volen conèixer.