Territori

MÚSICA

CARINA FILELLA

Reunió de totes les expressions del Dixieland

El Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, que porta el cantant nord-americà de jazz Randy Greer com a cap de cartell, amplia els estils musicals

El cantant de jazz nord-americà Randy Greer, considerat un dels pocs hereus de l'estil vocal de Nat King Cole, que reconeix com la seva màxima influència, és un dels caps de cartell del Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, que tindrà lloc del 7 al 13 d'abril i que enguany, quan arriba a la vintena edició, reneix després de dues edicions escapçades per les retallades pressupostàries. L'Ajuntament n'ha fet una «reorientació» i el presenta amb un «nou model de gestió» que ha passat, sobretot, per augmentar la participació ciutadana i implicar locals, sales, programadors i entitats culturals de la ciutat en l'organització, sota el mestratge de Xavi de la Salut, que s'estrena com a director artístic.

Randy Greer, que és nét del bateria de Duke Ellington, oferirà el primer gran concert al Teatre Metropol, el 10 d'abril, amb un programa que rememorarà el llegat musical de Nat King Cole. La segona cita destacada al Metropol tindrà lloc l'endemà i anirà a càrrec de Roger Benet i la Vicens Martín Dream Big Band, que presentaran les cançons del nou disc del particular creador tarragoní, Ciutòpolis. I el tercer concert al mateix escenari l'oferirà el pianista Xavi Torres, amb un concert que ha creat especialment per al festival, acompanyat dels saxofonistes Perico Sambeat i Llibert Fortuny (12 d'abril).

Seran les actuacions estel·lars d'un festival que disposarà d'un centenar de músics (en quaranta espais de la ciutat), entre els quals també destaquen Matthew Simon, Joan Chamorro i Andrea Motis, Mariano Steinberg, Marco Mezquida, i bandes com The Excitements, Tarragona Dixie Festival All Star i La banda la Maria. No tot serà dixieland. En el marc del procés de canvis que viu enguany el festival, l'únic especialitzat en aquest gènere que s'organitza a Catalunya, s'amplien els estils musicals, i a més de dixieland s'hi podrà escoltar jazz antic, jazz modern, swing, be bop, funky, soul, blues o flamenc. “Aquesta obertura ens ha permès omplir una graella amb molt de color i calidesa, i arribar a més públics i fer un festival més popular i per a tots els gustos”, apunta la regidora de Cultura.

Pel que fa a la participació tarragonina, als locals i carrers de la ciutat actuaran alguns dels grups que col·laboren en el festival des de les primeres edicions, i molts dels quals han nascut, precisament, sota el seu paraigua, com són l'Small River Dixie, la Pixi Dixi Band, l'Stromboli Jazz Band, els Feos i la Diximania, entre altres. Els organitzadors també volen donar cabuda a músics que tot just comencen la seva trajectòria a les escoles, i s'han programat concerts d'alumnes de l'Aula de Músics, l'Estudi de Música, l'Escola de Cambrils, l'Small Band i el Sitges Jazz Antic.

Una altra novetats és que s'amplien les disciplines artístiques i, al costat de la música, el programa també inclou activitats de pintura, dansa, cinema, poesia, teatre i gastronomia, que “complementen l'oferta cultural amb un únic fil conductor que és la música”. En aquest sentit, el programa inclou dinars i sopars amenitzats amb música dixie en directe.

I per ampliar la seva presència a les xarxes socials, per primer cop el festival disposarà d'un tuitaire convidat: el músic Roger Conesa donarà la seva visió particular del Dixieland a través del Twitter de Tarragona Cultura.

Tot i que el pressupost del festival (50.000 euros) encara és la meitat del que s'hi va destinar ara fa dos anys, la regidora de Cultura, Begoña Floría, destaca que el futur del festival “està més que assegurat” i que la voluntat del consistori és iniciar un projecte de col·laboració amb altres municipis del territori per tal de crear un circuit estable de programació en el marc d'aquest certamen, “creant sinergies de gestió i de contractació d'artistes i bandes” de poblacions com ara Altafulla, Salou, Valls o Sitges, amb les quals “ja s'han fet els primers contactes”. El festival, segons Floría, és una marca “consolidada” i té tota la voluntat de permanència.

Recreació històrica
Com a novetat, el festival ha programat enguany una recreació històrica de l'ambient de Nova Orleans, bressol de la música ‘dixieland', que es presentarà al barri mariner del Serrallo, on els interessats també podran fer sortides en ‘golondrina' acompanyades de música en directe.
FESTIVAL INTERNACIONAL DE DIXIELAND DE TARRAGONA
Del 7 al 13 d'abril
Director artístic: Xavier de la Salut
Intèrprets: més de cent intèrprets, entre els quals hi ha el nord-americà Randy Greer, Xavi Torres Trio i Roger Benet i la Vicens Martín Dream Big Band
Lloc: en quaranta espais de la ciutat de Tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.